404 Not Found


nginx
Jafurile digitale: noile metode folosite de crima organizata - Security Portal
HomeStiriBusiness & TehnologieJafurile digitale: noile metode folosite de crima organizata
f

Jafurile digitale: noile metode folosite de crima organizata

 

fPotrivit studiilor, furtul informațiilor bancare necesită foarte multă organizare și coordonare pentru succesul unei operațiuni.

Conform expertului în crimă organizată, Misha Glenny, furtul informațiilor bancare prin metode digitale a depășit cu mult furtul fizic al cardurilor. Pentru a avea success într-o operațiune de furt digital, hackerii au nevoie de un nivel foarte mare de organizare internațională, care necesită implicarea bandelor de infractori și infiltrarea unor sume uriașe de bani peste granițe, scrie BBC.

În 2012, un grup de hackeri, nedescoperiți până în prezent, dar suspectați a fi din Ucraina, au spart un sistem de procesare al cardurilor de credit folosit de Banca Muscat, din Orientul Mijlociu. Aceștia au descoperit numerele unor carduri preplătite eliberată de bancă, apoi au eliminat limita creditului de pe card și au schimbat codurile PIN.

Dotați cu numerele găsite, de obicei, pe banda magnetică a acestor carduri, hackerii au intrat pe diverse site-uri dedicate crimei organizate și au recrutat infractori, contrabandiști și spălători de bani, pentru a lucra împreună la acest proiect.

Site-urile funcționează după modelul oricărui site legitim care oferă servicii freelance: indivizii sunt evaluați, iar reputațiile acestora sunt clădite în funcție de modul de executare a planurilor. Astfel, cu echipe ale căror indivizi provin din toată lumea, hackerii au putut să folosească uneltele necesare pentru a crea carduri de credit goale, pe care le-au umplut cu informațiile deja deținute despre bancă.

În ziua operațiunii, în timp ce hackerii erau conectați la sistemul băncii pentru a supraveghea tot ce se petrece, codurile PIN au fost distribuite, iar membrii au mers prin orașe și au sustras bani de la fiecare bancomat pe care l-au găsit.

Cu un procentaj stabilit pentru fiecare, indivizii au distribuit banii altor echipe care i-au spălat și i-au dat înapoi planificatorilor. În total, bande din 26 de țări au sustras simultat 25 de milioane de euro de la peste 36.000 de bancomate.

Acest tip de operațiune sugerează și cum va evolua domeniul afacerilor. Migrația de la fabricarea fizică la cea digitală, dar și furnizarea de servicii la nivel mondial evidențiază creșterea lipsei de adunare a indivizilor într-un singur loc sau păstrarea acestora împreună, după ce a fost îndeplinit un obiectiv.

Viitorul operațiunilor pare a consta în adunări ad-hoc ale grupurilor de freelanceri concentrați pe un singur proiect, îndeplinirea obiectivului, evaluare reciprocă și dezbinare pentru căutarea altor proiecte. Acest tip de organizare a fost perfecționat de noua generație de infractori cibernetici.

Astfel, experții susțin că aceste grupuri trebuie studiate, dar și modul lor de muncă, studiu care ar putea aduce profituri neașteptate.

 

 

 

Share With: