Inovația adusă de sistemele de alarmare pe bază de voce
Piața de sisteme de alarmare la efracție evoluează la nivel global de la folosirea de brelocuri și tastaturi numerice la armarea si dezarmarea vocală.
La nivel global, 92% dintre sistemele de alarmare a intruziunilor care au fost vândute în 2017 erau operate cu ajutorul unui breloc sau al unei tastaturi numerice, dar se așteaptă ca această categorie să scadă cu 81% până în 2022. În schimb, cota de piață a sistemelor de alarmare operate cu ajutorul vocii se așteaptă să crească cu o rată medie anuală de 7% din 2017 până în 2022. În 2017, 21% dintre alarmele antiefracție instalate în locuințe au avut în plus conectivitate și funcționalități care trec dincolo de semnalizarea alarmelor, conform securityinfowatch.com.
Asistenții vocali ai Amazon, Google și ai altor companii schimbă modul în care consumatorii interacționează cu dispozitivele conectate de acasă, inclusiv alarmele antiefracție. Mai multe sisteme de alarmare permit acum ca utilizatorii care folosesc asistentul de voce Alexa să își armeze și dezarmeze sistemul cu ajutorul său.
Nivelul de interacțiune cu sistemul de alarmare nu este complicat, utilizatorul folosind o comandă vocală predefinită cu o parolă de securitate sau un cod pin, pentru ca nu oricine să poată dezactiva sistemul. Această funcție poate fi îmbunătățită și cu ajutorul recunoașterii vocii.
Cu toate acestea există și provocări în adoptarea acestor inovații tehnologice. Spre exemplu, folosirea codurilor pin prelungeste procesul. De asemenea, ar putea fi un impediment dacă pronunția nu este corectă sau utilizatorul nu poate memora comanda vocală. Un alt aspect este nevoia de conectivitate Wi-Fi pentru procesarea comenzilor. dacă rețeaua este oprită, asistentul vocal nu mai funcționează.
În octombrie 2016, Google lansa Home, un produs asemănător cu Amazon Echo. Conform unei estimări a BI Intelligence, piața de dispozitive conectate pentru acasă ar fi trebuit să crească cu o rată anuală medie de 67%, mult mai rapidă decât cea a telefoanelor inteligente, ajungând ca valoarea totală a dispozitivelor comercializate să ajungă la 1,8 miliarde de dolari până în 209, scrie forbes.com.
Dispozitivele conectate pentru acasă includ aparate electrocasnice inteligente, sisteme de siguranță și securitate (camere, sisteme de alarmă) și echipamente ca termostate și becuri inteligente.