IMM-urile din România au încredere în Cloud Computing
Peste 40% dintre IMM-uri vor investi bugete în Cloud Computing, în următoarele 12 luni, conform studiului ‘Cloud-ul, al cincilea element?’.
Studiul realizat de Intel a avut ca obiectiv identificarea poziției IMM-urilor locale față de tehnologiile și serviciile de tip Cloud, transmite Agerpres. Rezultatele arată că IMM-urile din România au încredere în Cloud, îl percep ca pe una dintre tendințele de top din IT în următorii 5 ani și consideră că este un ingredient-cheie în eficientizarea afacerii. România se înscrie astfel tendinței mondiale, în care Cloud Computingul este tot mai des inclus în discuții despre servicii utilitare, ca un al cincilea astfel de serviciu, după apă, gaz, electricitate și telefonie.
În opinia reprezentanților companiilor mici și mijlocii din România, principalele avantaje ale adoptării serviciilor de tip Cloud Computing sunt sincronizarea și accesarea datelor de oriunde, de pe mai multe dispozitive (pentru 75% dintre companii), costurile fixe (36%), precum și creșterea vitezei de procesare și a capacității de stocare (32%). Acestor beneficii li se adaugă securitatea datelor, faptul că nu pot fi pierdute (26%), și asigurarea confidențialității lor (13%).
Viziunea IMM-urilor locale cu privire la Cloud Computing este aliniată celei globale. 70% dintre companiile respondente consideră Cloud-ul că principală tendință în IT în următorii 5 ani. 49% sunt de părere că soluțiile de tip Cloud ajută la eficientizarea companiilor în care sunt utilizate.
Companiile participante la studiu care au adoptat deja servicii de tip Cloud Computing au declarat că au făcut această alegere deoarece acest serviciu contribuie la reducerea costurilor de IT (46%), este ușor de folosit (30%), informațiile sunt securizate, nu pot fi pierdute sau furate (30%), și crește mobilitatea angajaților (23%).
În următoarele 12 luni, 40% dintre companiile participante la studiu au declarat că și-au propus să investească bugete în Cloud Computing, pentru eficientizarea afacerilor. Alocarea se va încadra între 10-70% din bugetul total de IT.
În ceea ce privește amenințările legate de Cloud, respondenții declară că se tem în primul rând că nu ar putea avea asigurată confidențialitatea datelor (45% dintre companiile participante la studiu declară acest lucru), costurile nu ar fi bugetate (40%) și că se pot pierde datele (32%). Alte potențiale motive de îngrijorare sunt reprezentate de lipsa de suport din partea furnizorului de servicii, conexiunea la Internet, incertitudinea asupra costurilor de accesare a Cloud-ului, sau lipsă de informare în rândul angajaților.
Tehnologia centrată pe Big Data și serviciile de piață sunt așteptate să crească cu 27% pe an până în 2017, când vor atinge 32,4 miliarde de dolari.
‘În prezent sunt 1,5 miliarde de persoane conectate la Internet. În următorii 5 ani vor fi 10 miliarde de dispozitive conectate, ceea ce pune presiune pe infrastructura tradițională. Este esențial în acest proces ca la baza centrelor de date să stea tehnologii superioare. La Intel avem grijă de acest lucru prin gamă largă de procesoare Intel Xeon, a căror performanță a fost demonstrată în orice implementare’, a spus Bogdan Georgescu, Channel Account Manager, Intel România.
Studiul Intel a fost realizat de GfK România în intervalul 8 — 19 mai 2014 pe un eșantion de 100 de companii cu 50 — 200 de angajați, la nivel național.