De la GPS, la IPS: o noua abordare pentru localizarea indivizilor
Migrația de la GPS la IPS reprezintă o modalitate mai precisă de localizare a unor indivizi aflați în clădiri, după cum veți afla în următoarele rânduri.
În urmă cu doisprezece ani, nu foarte mulți indivizi din afara domeniului militar au auzit de tehnologia GPS. În prezent, este implementată în orice mașină nouă sau smartphone și foarte mulți oameni văd în ea o necesitate primară. GPS a transformat multe aspecte ale culturii prin simpla abilitate de a localiza oameni pe o hartă, exceptând situația în care cineva se afla într-o clădire, scrie Security InfoWatch.
Tehnologia GPS este, în mare parte, incapabilă să ofere locația precisă a unui individ aflat într-o clădire. Interferențele cu Wi-Fi-ul și alte sisteme electromagnetice, dar și cu pereți de betoni și infrastructura de oțel fac aproape imposibilă indicarea încăperii în care se află un individ, sau chiar la ce etaj este acesta,
Pentru aplicațiile tipice și comerciale care folosesc GPS, acest lucru începe să devină o problemă. Spre exemplu, retailer-ii dintr-un mall ar putea beneficia de pe urma serviciilor de localizare pentru mai multe activități de vânzare a produselor.Pentru a crește profitul acestora, sunt dezoltate care încorporează Wi-Fi și RFID .
În domeniile în care este necesară micșorarea riscurilor de securitate, necesitatea preciziei este critică. Pentru industria securității, sistemele de poziționare din interior (IPS – indoor positioning systems) capabile să arate locația exact a indivizilor din interiorul clădirilor au potențialul de a transforma operațiunile de securitate, atât cele aflate în derulare cât și după un incident.
În cazul unei situații de urgență, personalul de securitate trebuie să știe câte persoane sunt afectate și unde se află exact. Doar să cunoști câți oameni sunt într-un mall sau într-un aeroport nu este de ajuns. Într-o situație de urgență, informația obținută în timp real despre locația fiecărui individ poate face diferența între viață și moarte.
Adăugarea unui element de comunicare îmbunătățește semnificativ eficiența soluției, deoarece permite indivizilor să informeze autoritățile despre locul în care se află un individ înarmat, împreună cu alte detalii critice despre situație. În cazul în care comunicarea este bidirecțională, riscul poate fi diminuat deoarece oamenii pot fi ghidați prin pasaje care îi pot duce la locuri sigure.
Creșterea adoptării GPS pentru a ajuta călătorii să ajungă la destinație, împreună cu servicii limitate pentru locațiile din interior folosite de aplicațiile comerciale, a făcut clară nevoia pentru sisteme de poziționare în interior. În trecut, furnizorii au încercat să rezolve aceste probleme prin combinarea de GPS, RFID și alte tehnologii, însă nu au fost capabile să localizeze indivizi în etaje și camere specifice.
Acest lucru se schimbă. Noile tehnologii IPS care combină ubicuitatea smartphone-urilor transformă domeniile respective, deoarece nu oferă doar locația exactă, ci și un mod de comunicare cu indivizii aflați într-o clădire.
Cele mai precise sisteme IPS utilizează mai multe tehnologii care asigură cel mai înalt nivel de precizie, cea mai mare rază de acțiune și accesibilitate. Sistemele includ Wi-Fi, Bluetooth 4.0, sisteme de antena distribuite (DAS), iluminare LED care emite lumină spre o locație specifică și senzori încorporați în dispozitive mobile. Deși multe dintre aceste soluții nu sunt încă valabile pe piață, modelele Wi-Fi și Bluetooth Low Energy (BLE) derivă din tehnologiile curente IPS.
Wi-Fi și BLE pot fi folosite în mod independent sau combinate pentru a crea o hartă de interior, folosind metode precum triangularea, asociere directă și amprentare prin semnal. Aceste metode variază în funcție de ce tipuri de dispozitive mobile sunt deținute de indivizi.
Triangularea, care constă în combinarea turnurilor de emisie și GPS pentru a determina locația, estimează distanța relativă dintre un individ și cel puțin trei dispozitive radio precum puncte de acces Wi-Fi și BLE cu locații cunoscute. Din moment ce pereții și alte obiecte pot interfera cu semnalul, această metodă are limite semnificative în interior.
Amprentarea IPS depășește problema interferențelor întâmpinate de triangulare. Instalarea unui sistem de amprentare IPS într-o clădire este un proces simplu. Este necesară capturarea de semnal Wi-Fi și radio de la un smartphone din locul dorit aflat în interiorul clădirii. Fiecare colectare individuală a semnalelor radio dintr-o cameră anume sau etaj anume este clasificată ca ,,amprentă”. Odată stabilită, aplicațiile mobile pot accesa infrastructura IPS, iar sistemul va avea informațiile necesare pentru a raporta locația unui utilizator agenților de securitate.
Asocierea directă funcționează diferit pentru punctele de acces BLE și Wi-Fi. Punctele de acces Bluetooth au identificatori unici. Folosindu-se de aplicația mobilă care capturează acest identificator, sistemul IPS determină locația exactă a dispozitivului.
Rețelele Wi-Fi pot fi mobilizate în mai multe moduri, cel mai comun constând în setarea mai multor puncte de acces, fiecare având o adresă unică ce poate fi identificată de un BSSID (Basic Service Set Identifier). Sistemul IPS calculează puterea semnalului dintre punctele de acces cu locație cunoscută și dispozitivul mobil pentru a îi determina locația. Totuși, această tehnică nu a avut aceeași precizie ca celelalte metode IPS când a fost folosită individual.
Pentru incidentele care au loc frecvent în mall-uri, școli și clădiri publice, tehnologiile hibride IPS care combină Wi-Fi și BLE oferă cea mai bună metodă de protecție a indivizilor, reducere a daunelor și prevenire a omorurilor.
Tehnologiile hibrid IPS oferă cea mai multă flexibilitate în design, precizie mai bună și un cost total mai mic pentru a le avea în proprietate – toate aceste aspecte reprezintă avantaje pentru organizații cu bugete limitate de securitate, dar care au nevoie de medii sigure pentru clienți, personal și vizitatori.