Evolutia cardurilor de credit: minicomputer pentru utilizator
Noile tehnologii își lasă amprenta asupra cardurilor de credit, MasterCard fiind prima companie care revoluționează conceptul tranzacțiilor bancare.
Tehnologiile noi introduse pe carduri au rolul de a le face mai sigure și de a reduce numărul instrumentelor de plată pe care utilizatorul le poartă. MasterCard plănuiește să introducă pe piață un card de credit care să joace rolul unui minicomputer și care afișează pe un ecran balanța contului curent.
Display-ul poate fi blocat cu ajutorul unui cod care poate fi tastat direct pe card, grosimea dispozitivului nu va diferită față de cea a unui card normal, iar bateria care îl va alimenta va avea o durată de viața egală cu valabilitatea instrumentului electronic de plată, informează Business24.ro
Amprenta înlocuiește codul PIN
Tehnologia biometrică pentru recunoașterea amprentei utilizatorului este deja introdusă pe o serie de carduri, care au fost alese de băncile din Norvegia și Polonia ca o măsură suplimentară de securitate. Cardul biometric poate fi activat prin apăsarea unui deget pe acesta. Denumit Zwipe, cardul produs de MasterCard este așteptat să intre în circulație și în alte țări europene, în mai puțin de un an.
Alte tehnologii dezvoltate vor permite cardurilor să acționeze precum un instrument de schimb valutar prin care utilizatorul va alege cu ce monedă va efectua o tranzacție. Cardurile vor permite și deținerea a două conturi pe același dispozitiv sau vor putea ascunde o parte din codul contului bancar, utilizatorul fiind nevoit să introducă o parolă pe suprafața cardului prin care să dovedească faptul că este posesorul legitim.
Un alt card bancar cu măsuri de siguranță suplimentare care va apărea pe piață folosește tehnologia dispozitivelor e-banking pentru protecția contului împotriva hackerilor. Ultimele cifre ale codului inscripționat pe cardurile normale (codul CVC2) se vor schimba periodic, iar dacă cineva va obține detaliile ultimei tranzacții realizate de utilizatorul, schimbarea codului CVC2 va împiedica persoana respectivă să acceseze contul.