HomeStiriBusiness & TehnologieEchipa Sandia revoluționează tenologia de scanare a bombelor
echipa-sandia-revolutioneaza-tenologia-de-scanare-a-bombelor

Echipa Sandia revoluționează tenologia de scanare a bombelor

echipa-sandia-revolutioneaza-tenologia-de-scanare-a-bombelorTrei cercetătorii de la Sandia National Laboratories au dezvoltat un pachet software care vine în sprijinul tehnicienilor care se ocupă de bombe.

Jake Deuel, Justin Garretson și Scott Gladwell au devenit repede cei mai buni prieteni ai tehnicienilor de bombe, scrie abqjournal.com.

Cei trei cercetători de Sandia National Laboratories au dezvoltat un pachet software care reduce cu mult timpul pe care tehnicieniii de bombe îl petrec pentru a determina ce se află în „pachetul” pe care trebuie să îl examineze. De asemenea, grăbește procesul pe care îl folosesc pentru dezarmarea uni potențiale bombe letale.

Justin Garretson este liderul celor trei dezvoltatori ai X-Ray Toolkit sau XTK.

Printre primele echipe de tehnicieni care au folosit XTK  se numără o echipă din baza aeriană Kirtland din SUA, care era chemată în cazul amenințărilor cu bombă din statele americane  New Mexico, sudul statului Coloradă și estul statului Arizona, sau oriunde era nevoie de ei, scrie securityinfowatch.com.

Liderul echipei a explicat că echipa care era chemată la locul unei potențiale bombe folosește de obicei un sistem portabil cu raze X pentru a vedea ce se află în „pachet”. Acolo pot fi muniții militare vechi, și bombe care funcționează ca o oală sub presiune sau chiar bombe deghizate ca pistoale cu presiune.

Deși cele două părți ale sistemului cu raze X sunt cumva standardizate, fiecare are un software diferit pentru laptop, care este al treilea element important. Liderul echipei a mai menționat că fiecare producător al sistemului cu raxe X folosea propriul software, ceea ce duce la schimbări asemănătoare cu cele dintre sistemele de operare și majoritatea software-urilor erau dezvoltate pentru aplicații medicale. Varietatea software-urilor afecta și interoperabilitatea echipelor. Acestea trebuiau să învețe cum să opereze diferite software pentru a rămâne eficiente.

Departamentul de Robotics & Security Systems de la Sandia s-a întlnit cu tehnicieni pentru a afla de ce au nevoie pentru a-și îndeplini mai bine misiunile. Tehnicienii pot învăța repede să folosească programul, iar cu zece mii de militari și forțe de ordine care folosesc XTK se oferă un nivel mare de ineroperabilitate.

Prima versiune a XTK a apărut la finalul lui 2010 și a început prin a fi testată.

 

 

 

Share With: