Doi cetățeni bulgari au fost prinși în flagrant în timp ce instalau dispozitive tip skimmer
Doi cetățeni bulgari au fost prinși în flagrant în timp ce instalau dispozitive tip skimmer la un bancomat din Drobeta Turnu Severin. Procurorii DIICOT au stabilit că suspecții au acționat și în alte orașe.
La data de 22 iunie 2019, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova au desfăşurat o acţiune pe linia combaterii criminalităţii informatice, se arată într-un comunicat al IGPR.
Acţiunea a fost organizată ca urmare a datelor obţinute de organele de urmărire penală, care atestau existenţa unei grupări infracţionale, formată din cetăţeni bulgari, care ar fi montat pe ATM-uri bancare, din zona Olteniei, dispozitive de copiere a datelor cardurilor bancare, activităţi cunoscute generic sub denumirea de „skimming”.
Astfel, poliţiştii au surprins în flagrant delict doi cetăţeni bulgari, de 35 şi 47 de ani, în timp ce ar fi instalat dispozitive skimming, destinate copierii datelor cardurilor bancare și înregistrării codurilor PIN, pe un ATM bancar din Drobeta Turnu Severin, judeţul Mehedinţi.
De asemenea, poliţiştii au ridicat în vederea continuării cercetărilor dispozitivele de skimming, mai multe instrumente de plată electronică emise de instituţii financiare din străinătate, sisteme informatice și medii de stocare a datelor informatice.
La data de 23.06.2019, procurorii Direcției de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaților D.M.V. și H.D.V., cetățeni bulgari, pentru săvârşirea infracţiunilor de operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice și deținerea de instrumente în vederea falsificării de valori, conform unui comunicat al DIICOT.
În fapt s-a reținut că, începând cu luna iunie 2019, inculpații D.M.V. și H.D.V. au montat și ridicat mai multe dispozitive tip skimmer și dispozitive de înregistrare video a tastării codului PIN, pe diferite ATM-uri amplasate în mai multe orașe de pe teritoriul României, cu scopul de a înregistra datele cardurilor bancare care utilizau bancomatul și, împreună cu codul PIN tastat și înregistrat de camera video, de a falsifica instrumentele de plată electronică în vederea efectuării unor retrageri frauduloase de numerar.
Ca mod de operare s-a reținut faptul că, în timp ce unul dintre inculpați asigura paza, celălalt inculpat intra în interiorul agențiilor bancare unde monta pe ATM-ul bancar, un dispozitiv de culoare verde, cu o decupătură pe mijloc, montat peste fanta de introducere a cardului bancar (peste anti-skimmerul cu care este prevăzut ATM-ul bancar), precum și un dispozitiv artizanal de culoare gri, de aproximativ 8×8 cm, destinat înregistrării video a codurilor PIN tastate de utilizatorii ATM-ului.
La data de 23.06.2019, inculpații au fost prezentați Tribunalului Dolj, cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, iar prin încheierea de ședință instanța de judecată a admis cererea formulată de către procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Craiova.
Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.
Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Mehedinţi.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.