Directiva pentru Retinerea Datelor, abrogata
Curtea de Justiție a Uniunii Europene a abrogat o lege care permitea colectarea și stocarea datelor personale, considerând-o invazivă.
Curtea a susținut că prin acordarea accesului guvernelor europene la date personale, ,,directiva afectează în mod serios dreptul fundamental la viață privată și la protecția datelor personale”. Decizia de a abroga Directiva pentru Reținerea Datelor, adoptată în 2006, vine după ce Europa ia în considerare pericolul pe care îl prezintă dispozitivele electronice, în urma revelațiilor despre activitățile Statelor Unite ale Americii de spionaj al email-urilor și comunicațiilor telefonice, scrie Security Week.
Directiva cerea celor 28 de state membre EU să stocheze metadatele indivizilor de pe Internet și mobil, anume timpul, data, durația și destinația comunicațiilor, însă nu și conținutul, de la șase luni la doi ani, iar serviciile de informații și agențiile de poliție puteau avea acces la ele. După examinarea unor cazuri din Irlanda și Austria, Curtea de Justiție a declarat legea ca fiind invalidă, deoarece intră în conflict cu drepturile de bază la intimitate și protejare a datelor personale.
Deși a fost luat în considerare interesul legislativ de a combate crime serioase, Curtea a decis că legea ,,depășește limite impuse de conformarea cu principiul proporționalității”. Instituția a adăugat că legea ar trebui să fie mai restrictivă în legătură cu tipul de date stocate și accesul autorităților la ele, pentru a asigura că ,, interferența este limitată la ceea ce este strict necesar”.
Decizia Curții a întărit un punct de vedere european general care susține dreptul la intimitate al indivizlor, aflată în contrast cu punctul de vedere american, care deseori susține politici invasive în interesul securității publice.