HomeStiriBusiness & TehnologieDetector de explozibil cat un timbru, dezvoltat de o companie
rf

Detector de explozibil cat un timbru, dezvoltat de o companie

rfGE Global Research lucrează la dezvoltarea unui detector de explozibil wireless, cu senzori RFID, de dimensiunea unui timbru poștal.

Pentru agențiile responsabile de siguranța publică, descoperirea explozibililor și a mărfurilor de contrabandă este o sarcină dificilă. Detectorii de explozibili normali pot avea dimensiunea unei genți, însă trebuie să fie operați manual. Senzorii montați permament trebuie să fie mult mai mari. Câinii sunt utili în unele situații, însă folosirea lor este costisitoare și trebuie să fie însoțiți constant de un dresor.

Astfel, compania GE Global Research dezvoltă o nouă metodă de detectare a substanțelor periculoase, care poate fi implementată oriunde și care nu are nevoie de supraveghere umană. Dispozitivul este o etichetă RFID care se activează doar când dectează anumiți explozibili sau agenți oxidanți, informează Wired.

Dezvoltat în parteneriat cu Technical Support Working Group (TSWG), o agenție dedicată combaterii terorismului, noua etichetă RFID ar putea scade drastic costul scanării materialelor periculoase în locuri precum aeroporturi sau vămi.

Etichetele RFID utilizează câmpurile electromagnetice pentru a transfera datele și sunt găsite, în mod normal, pe carduri cu care se pot deschide ușile. GE nu a dezvăluit modul în care acestea sunt folosite pentru dezvoltarea acestui dispozitiv, însă  a explicat că utilizează un material care simte și răspunde explozibililor și oxidanților. Radislav Potyrailo, un reprezentant al companiei, a comparat dispozitivul cu un detector de fum sau un senzor de dioxid de carbon.

Etichetele pot fi plasate pe containere, pachete care urmează să fie livrate, aeroporturi și clădiri guvernamentale, printre altele. Echipa de cercetători a companiei consideră că acestea pot fi inactive timp de luni de zile și tot ar putea reacționa eficient, fără a avea nevoie de o sursă de putere sau reîncărcare. Efectiv, eticheta poate fi plasată oriunde și se activează doar când este detectat un anumit agent chimic.

Aria pe care o poate acoperi depinde de puterea de recepție a antenei dispozitivului, care variază între câțiva centimetri și aproximativ 7 metri. Deși pare limitat, GE susține că dispozitivul va fi ieftin, fapt care va permite plasarea mai multor etichete oriunde este nevoie.

Deocamdată, GE se concentrează pe explozibili și oxidanți (folosiți frecvent în dispozitive explozive improvizate), însă echipa consideră că poate dezvolta etichete similare care să detecteze materie biologică, precum spori sau bacterii. Comercializarea acestor dispozitive poate avea loc în următorii ani.

 

 

 

Share With: