Cum pot fi protejate sistemele de supraveghere video de hackeri
Sistemele de supraveghere video au nevoie de o securitate cibernetică robustă, iar responsabilitatea nu aparține doar producătorilor de echipamente, ci și utilizatorilor.
În luna martie a acestui an, cercetătorii Kaspersky Lab au făcut publice vulnerabilitățile modelului SNH-V6410PN/PNW SmartCam al Hanwha, conform securityportal.ro.
Un purtător de cuvânt al Hanwha a precizat la acea dată că va oferi o actualizare firmware pentru a remedia vulnerabilitățile și că se lucrează și la remedierea unor potențiale vulnerabilități.
Kaspersky Lab a spus că a raportat vulnerabilitățile în decembrie 2017 și că majoritatea au fost remediate. Cercetătorii nu au găsit dovezi ale folosirii acestor vulnerabilități de către hackeri și că nu a fost ușoară găsirea lor.
Chiar dacă în acest caz doar au fost identificate vulnerabilități ale firmware-ului dispozitivelor și nu au existat incidente majore care să afecteze utilizatorii, asta nu înseamnă că acestea nu pot avea loc.
Pentru ca să prevină incidentele de securitate cibernetică care implică sistemele de supraveghere video, utilizatorii sau instalatorii acestora trebuie să ia mai multe măsuri necesare, dar și producătorii de dispozitive.
Karen Sangha, Field Marketing Manager – Security Solutions, Panasonic System Communications Company Europe a găsit cinci soluții necesare unui plan de securitate cibernetică pentru protecția sistemului de supraveghere video, scrie securityinformed.com.
1. Eliminarea parolelor setate din fabrică. Și asta nu înseamnă că simpla lor înlocuire este eficientă dacă parola nu este una sigură (cu litere, cifre, simboluri și care nu este folosită pentru mai multe conturi);
2. Criptarea firmware. Versiunea firmware a dispozitivelor ar trebui să fie criptată pentru a reduce posibilitatea ca un hacker să o descarce și să îi găsească apoi punctele slabe pentru a ataca; există și posibilitatea ca versiunea să fie înlocuită cu una care conține viruși dacă nu este criptată.
3. Eliminarea vulnerabilităților sistemului de operare. Utilizatorii trebuie să folosească un sistem de operare sigur care este actualizat cu regularitate.
4. Evitarea logărilor la distanță folosind software care nu are implementat măsuri de securitate. Telnet și File transfer protocol (FTP) sunt astfel de servicii care ar trebui evitate. File transfer protocol transmite informațiile fără să le cripteze, ceea ce înseamnă că în cazul interceptării conexiunii de către un hacker, acesta poate vedea datele de autentificare.
5. Folosirea de certificate digitale. Folosirea de certificate digitale asigură utilizatorul că că informațiile acreditate ale unei terțe părți sunt adevărate.