HomeStiriBusiness & TehnologieCum ar putea industria de securitate să prevină atacurile teroriste?
cum-ar-putea-industria-de-securitate-sa-previna-atacurile-teroriste

Cum ar putea industria de securitate să prevină atacurile teroriste?

cum-ar-putea-industria-de-securitate-sa-previna-atacurile-teroristeDispozitivele folosite de industria de securitate pot preveni atacurile teroriste dacă sunt folosite eficient, dar și stârnesc controverse legate de drepturile omului.

Scopul terorismului este obținerea unui produs media – informație trimisă la aproape orice casă din lume. Astfel, arma terorismului este informația, scrie Yury Akhmetov, director de dezvoltare al afacerii la AxxonSoft, conform sourcesecurity.com.

Așadar, scrie el, felul în care ne apărăm și prevenim terorismul trebuie să fie și el bazat pe o procesare inteligentă a informațiilor – și o conștientizare timpurie a potențialelor amenințări și actiuni de prevenire eficiente care pot elimina majoritatea atacurilor. Analiza video, supravegherea automată și deciziile luate cu ajutorul inteligenței artificiale vor face ca atacurile să fie predictibile, fără sens și tăcute.

Akhmetov evaluează în ce măsură tehnologia existentă poate investiga și preveni atacurile teroriste folosind cele mai noi inovații tehnologice.

Pentru a primi atenția media, teroriștii și cei care comandă atacurile se folosesc de tactici imprevizibile și elementul surpriză, astfel încât după fiecare atac, canalele media discută circumstanțele și nebunia lor timp de câteva luni. Din nefericire, de fiecare dată societatea nu pare să fie pregătită și reacția cetățenilor ajută de fapt teroriștii să își îndeplinească misiunea de a primi atenție.

Specialiștii în combaterea terorismului subliniază, printre altele, următoarele trei simptome ale atacurilor teroriste: lipsa de predictibilitate, vizibilitate publică și o rezonanță socială imensă.

Investigarea acestor crime poate fi realizată cu ajutorul materialelor de supraveghere video, a recunoașterii faciale și a recunoașterii automate a numărului plăcuței de înmatriculare, informații audio, informații comunicate pe internet și alte acțiuni umane care pot fi înregistrate.

Pentru a putea colecta și analiza aceste date, trebuie să folosească un format pe care sistemul de analiză îl poate procesa. Din sursele enumerate mai sus se poate genera Metadata (un set de date care descriu și dau informații despre alte date). Metadata poate fi stocată în baze de date care au legătură una cu cealaltă sau în baze de date ce folosesc tehnologia blockchain, pentru ca sistemul de analiză sau forțele de ordine să poată face referire la acestea.

O soluție care poate înlocui aceste baze de date și care este oferită pe piața de securitate este analiza video offline, care generează și analizează metadata de la orice tip de sursă de imagini video, de la camere video analog sau digitale. Calitatea informațiilor obținute este aproape neafectată.

Cu toate acestea, prevenirea în timp real a atacurilor teroriste necesită o analiză instantă a datelor generate.

Deși echipamentele de securitate devin mai acesibile, bugetul pentru sisteme de securitate al guvernelor și companiilor private este încă problema cea mai mare, conform lui Yury Akhmetov.

În Germania, ministrul de interne, Thomas de Maiziere, a stabilit implentarea tehnologiei de recunoaștere facială în stațiile de tren pentru a preveni atacurile teroriste, dar se confruntă cu unele proteste.

Stația de tren Südkreuz din Berlin, Germania, folosește tehnologia de recunoaștere facială care poate urmări suspecții de terorism și poate ajuta la prevenirea unor viitoare atacuri, scrie telegraph.co.uk.

Imaginile live furnizate de camerele CCTV sunt constant analizate de un software specializat care poate alerta poliția cu privire la prezența unor suspecți cunoscuți.

Acest proiect este atacat de avocați și grupuri de protecție a datelor din Germania care susțin că este un exemplu de stat „Big Brother” și o invazie a intimității fără mandat. Proiectul pilot a început în luna august a acestui an și scanează și urmărește doar fețele a 250 de voluntari. Autoritățile vor să vadă dacă tehnologia poate urmări cu încredere când aceștia intră și părăsesc stația. Trei sisteme de recunoaștere facială diferite vor fi testate.

Voluntarii poartă cu ei transmițătoare radio care le pot verifica mișcările și sunt recompensați pentru că fac parte din acest proiect.

Comisarul german de protecție a datelor, Andrea Vosshoff, spune că emițătoarele folosite de voluntari transmit constant informații pe care oricine le poate colecta cu ajutorul unui program gratuit care se găsește pe internet.  Vosshoff spune că poliția nu a informat „suficient” voluntarii și vrea ca proiectul să fie oprit temporar, scrie dw.com.

Ministrul de interne a apărat vehement proiectul, spunând că tehnologia nu este folosită pentru a prinde hoții din magazine, ci teroriștii. Conform poliției federale germane, pozele tuturor trecătorilor care sunt captate de camerele de supraveghere sunt șterse imediat.

După șase luni de testare, se va lua decizia dacă recunoașterea facială automată va fi implementată la nivel național în stațiile de tren din Germania și alte spații publice.

Ministrul de interne spune că în cazul în care funcționează bine și este implementată, tehnologia va crește siguranța cetățenilor, dar vor exista și lucruri de îmbunătățit ca în cazul în care o persoană poartă o glugă, o pălărie sau ochelari de soare, caz în care acesta poate evita să fie recunoascut de software-ul de recunoaștere facială.

 

 

 

Share With: