HomeStiriBusiness & TehnologieCorpul uman si tehnologia biometrica
bio

Corpul uman si tehnologia biometrica

bioProducătorii de tehnologii biometrice au început să dezvolte soluții bazate pe aproape fiecare aspect al corpului uman, variind de la bătăile inimii la unde cerebrale.

Ca efect al ascensiunii tehnologiei biometrice, foarte mulți producători au început să exploateze diferite aspecte ale corpului uman pentru a dezvolta soluții menite să protejeze conturile personale sau alte structuri ce necesită autentificare, totul pentru a adăuga putere sau chiar a înlocui parolele, scrie CSO Online.

Majoritatea dezvoltatorilor fac parte din Alianța FIDO, un corp care stabilește standarde pentru tehnologiile de autentificare și care folosesc următoarele aspecte:

Bătăile inimii

Potrivit creatorilor Nymi Band, inima are o semnătură unică, unda ECG fiind o formă specială de identificare. Unda este măsurată de către brățara dezvoltată de companie, care se folosește de Bluetooth pentru autentificare.

Dispozitivul lucrează în colaborare cu o aplicație partener de pe un aparat mobil sau computer și poate fi folosit pentru deblocarea telefonului mobil fără a introduce o parolă, sau pentru alte situații în care este necesară confirmarea identității. Recent, creatorii brățării dezvoltă un proiect pilot pentru plată cu Royal Bank of Canada și Mastercard.

Irisul

Aplicația Miris, creată de compania EyeLock, colectează 240 de puncte date de pe iris care are un rezultat fals pozitiv de 1 la 1,5 milioane, potrivit companiei. EyeLock susține că prin intermediul aplicației au avut loc 3 milioane de tranzacții, în ultimii doi ani, în domenii precum securitatea, controlul granițelor și servicii financiare.

Dispozitivul se introduce într-un port USB, se conectează la aplicația Myris, apoi utilizatorul fixează dispozitivul în fața ochilor.

Sclera

Sclera (sau partea albă a ochiului) este un aspect exploatat de către EyeVerify. Aplicația verifică vasele de sânge, analizate prin intermediul unui selfie făcut de utilizator. Compania se concentrează pe colaborarea cu instituții financiare, chiar dacă există aplicații gratuite pentru demonstrații pe magazinele online.

Potrivit EyeVerify, mai multe bănci din Australia deja folosesc aplicația pentru angajați, iar tehnologia face parte din platformele de administrare a dispozitivelor mobile a companiilor Good Technology și Airwatch.

Amprenta

Amprenta este un aspect folosit de foarte multe companii. Smartphone-urile au cititoare de amprente, precum și laptop-urile sau alte dispozitive, însă amprenta poate fi scanată și fără un hardware special. Soluția Onyx, creată de compania Diamond Fortress Technologies, folosește camera telefonului pentru a scana amprentele.

Vocea

Un aspect explotat de compania Agnitio, prin intermediul platformei Kivox. Compania susține că a dezvoltat și o tehnologie care recunoaște atunci când vocea utilizatorului este imitată, cu o rată de succes de 97%. Un alt beneficiu al platformei este că poate fi instalat pe telefon și nu necesită o conexiune la Internet.

Fața

Aplicația beta AppLock de către Sensory pe magazinul Google Play este o soluție care se folosește de fața utilizatorului pentru autentificare. Setările de securitate ale aplicației includ un modul ,,viu”, pentru a împiedica alte persoane să folosească poze cu utilizatorul pentru a pătrunde în dispozitiv. De asemenea, aplicația poate verifica și vocea.

Urechea

Forma unei urechi este unică, iar de acest fapt profită aplicația Ergo, dezvoltată de compania Descartes Biometrics. Tot ce trebuie făcut este ca utilizatorul să ducă telefonul la ureche. Aplicația este valabilă pe Google Play, însă are un rating de 2.5 stele printre utilizatori, care se plâng că nu funcționează corespunzător.

Venele degetelor

Aplicația VeinID de la Hitachi folosește lumină infraroșie pentru scanarea venelor din interiorul degetului. Scannerul este deja folosit în bancomatele din Japonia și Polonia, iar Barclays plănuiește să aducă tehnologia în Marea Britanie.

Potrivit companiei Hitachi, aplicația este greu de păcălit, deoarece nu citește exteriorul unui deget, ci interiorul, iar rata de rezultate pozitive false este mai scăzută decât în cazul amprentelor.

De asemenea, un deget tăiat nu poate fi folosit, deoarece degetele moarte nu au flux sangvin, susține compania, ca o precizare pentru utilizatorii îngrijorați.

Undele cerebrale

Pentru moment, există dispozitive care citesc undele cerebrale, dar care nu pot fi încă folosite pentru autentificare. De exemplu, Emotiv Insight, dezvoltat cu ajutorul unei campanii Kickstarter, va fi lansat pe piață în luna martie a acestui an.

La fel ca și soluția Mindwave de la NeuroSky, aceste dispozitive colectează măsurile  EEG (electroencefalogramă) prin senzori. În 2013, cercetătorii din cadrul UC Berkeley au cerut participanților să efectueze acțiuni mentale simple, precum fredonarea unui cântec în gând sau să se concentreze asupra respirației. Aceștia au reușit să identifice utilizatorii cu o rată de eroare de mai puțin de 1%.

Totuși, căștile folosite de cercetători, anume MindSet de la NeuroSky, nu mai sunt disponibile. În plus, căștile MindWave și Insight doar măsoară undele EEG și nu pot fi folosite corespunzător pentru autentificare, dar pot fi adaptate identității utilizatorului.

 

 

 

Share With: