[simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip]
Business & Tehnologie

Cine se face vinovat de frauda bancară din Republica Moldova

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea fraudei bancare din 2015 din Republica Moldova spune că guvernatorul Băncii Naţionale se face vinovat de dispariția unui miliard de dolari.

În 2015, procurori anticorupție, parlamentari și chiar experți americani căutau un miliard de dolari care s-au evaporat din Republica Moldova, conform strileprotv.ro.

Scandalul a izbucnit atunci cand Banca Centrala a Moldovei (BNM) a descoperit ca trei institutii financiare de la Chisinau au acordat imprumuturi in valoare totala de 1 miliard de dolari. Este vorba despre banci importante – Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank, care împreună dețin aproape o treime din activele bancare ale tarii, inclusiv banii pentru plata pensiilor. Pe de alta parte, si suma este enorma pentru Moldova, al carei PIB nu trece de 8 miliarde de dolari.

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea fraudei bancare, Alexandru Slusari, susține că prima persoană care se face vinovată de frauda din sistemul bancar este fostul guvernator al Băncii Naționale Dorin Drăguțan. În opinia lui, schema furtului, din punct de vedere juridic, a fost propusă anume de Dorin Drăguțan. Declarațiile au fost făcute în platoul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul TV8, transmite IPN, scrie deschide.md.

Alexandru Slusari susține că atunci când s-a început procedura de atac raider nu doar asupra sistemului bancar, dar și asupra sistemului de asigurări, atacatorii încă nu știau care va fi finalul acestui joc.

Apetitul venea pe parcurs. Adică, pe cât ei observau impotența instituțiilor statului sau pe măsură ce aceste instituții erau treptat capturate, apetitul creștea. Și de la ideea luării sub control a Băncii de Economii, au ajuns la devalizarea a trei bănci. De la asta au ajuns la ideea resurselor valutare de la Banca Națională ca, până la urmă, toate aceste furturi să fie împachetate și puse pe umerii cetățenilor în sumă dublă”, a declarat politicianul.

Potrivit lui Alexandru Slusari, schema fraudei, din punct de vedere juridic, a fost propusă de fostul guvernator al Băncii Naţionale, Dorin Drăguţan, a fost susţinută de Andrian Candu, pe atunci ministru al Economiei, garanţiile au fost semnate de fostul ministru al Finanţelor Anatol Arapu, iar hotărârea Guvernului de acordare a garanţiilor de stat a fost semnată de fostul premier Iurie Leancă. „De la Procuratură mi s-a comunicat că este regândită cauza penală începând cu august 2019 şi pe aceste fapte este pornit dosar penal şi toate materialele comisiei sunt anexate la acesta”, a afirmat preşedintele comisiei, citat de tvrmoldova.md.

Alexandru Slusari mai spune că după Dorin Drăguţan, la răspundere trebuie tras Guvernul Leancă pentru că a acordat garanţii de stat fără control în cele trei bănci fraudate. „Atunci când voi veniţi şi spuneţi că trei bănci n-au lichidităţi, bani nu sunt şi în trei săptămâni noi vedem că ies 25 de miliarde de lei din ţară, ce e asta?”, se întreabă deputatul.

Share
Publicat de
C. R.

Stiri Recente

Conferința de Analiză de Risc – Ediția a V a

Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…

March 5, 2020

The Power of Video 2020

Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…

March 5, 2020

Reținuți pentru complicitate la furt și tâlhărie

La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…

December 20, 2019

De ce să nu folosești rețelele WiFi publice gratuite și ce riști dacă o faci

Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…

December 20, 2019

Atacuri de phishing şi malware, apărute în contextul celui mai nou film din seria ”Star Wars”

Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…

December 20, 2019

Cercetați de polițiști pentru furturi din genți și buzunare

Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…

December 20, 2019