”Cheile” viitorului
Înlocuirea cardurilor de identificare din plastic cu aplicații pe smartphone este un trend în plină ascensiune, mai ales datorită faptului că majoritatea oamenilor au mereu la ei telefonul mobil. Cu toate acestea, tehnologia a evoluat și mai mult. Astfel, o companie a creat un inel biometric care folosește conectivitatea NFC și Bluetooth pentru plăți, pornirea mașinii, deschiderea ușilor și altele cu doar o mișcare a mâinii.
Există numeroase beneficii asociate cu folosirea telefonului inteligent drept card de identificare. Sunt mai sigure pentru că pot fi blocate, informațiile pot fi criptate și accesul poate fi restricționat. Un acces sigur la datele de identificare poate fi instalat și activat de la distanță pe un smartphone cu puțin efort din partea echipei IT sau departamentului de securitate. În plus, nu este neapărat nevoie de o vizită la biroul de securitate pentru a fi înlocuit cardul, scrie sourcesecurity.com.
Adoptarea pe scară largă a identficării cu ajutorul telefonului mobil a fost împiedicată de evoluția tehnologiei care este acum disponibilă. Dar și de către partenerii sau furnizorii care controlează tehnologia și piața. Pentru ca să fie adoptată la un anumit nivel, este necesar să existe un sistem deschis și o infrastructură pentru tehnologie care permit obținerea unei configurări sigure și scalabile. Mai exact, o aplicație mobilă de identificare are nevoie de susținerea majorității producătorilor de telefoane mobile și o interoperabilitate cu modelele standard de securitate existente în industrie și cu protocoalele stabilite pe piață.
O problemă majoră care a împiedicat adoptarea NFC (Near Field Communication) a fost lipsa suportului din partea principalilior producători de telefoane, ceea ce a limitat creșterea identificări cu ajutorul telefonului mobil pentru cititoarele de la uși care controlează accesul fizic.
Inelul Token.
Inelul Token poate fi folosit ca cheie pentru acces digital, dar și fizic. Inelul este în esență un dispozitiv impermeabil care folosește comunicațiile NFC și Bluetooth pentru a permite utilizatorilor să se logheze pe computere, să deschidă uși și chiar să efectueze plăți, scrie inquirer.net. Token poate fi, de asemenea, conectat la dispozitivele mobile cu Android și iOS pentru a împărtăși informația biometrică cu acestea.
Conform detaliilor tehnice, Token este un element sigur certificat cu EAL5+, ceea ce înseamnă că s-a muncit mult pentru dezvoltarea unui sistem sigur care să păstreze confidențiale datele personale. Firma producătoare a creat inelul inteligent pentru a înlocui cardul de credit, cheile de la casă și mașină, cardul de acces de la locul de muncă și chiar parola de la laptop, scrie newatlas.com.
Un astfel de inel nu ar valora nimic dacă nu ar funcționa cu o varietate de sisteme terțe și se pare că producătorul a lucrat împreună cu diferite organizații pentru a asigura o compatibilitate mare. A creat parteneriate cu MasterCard și Visa pentru plățile cu carduri, cu Microsoft pentru activarea parolei pentru Windows și peste 50 companii de transport public din lumea întreagă pentru a asigura o călătorie mai rapidă. Împreună cu Token Door Lock, inelul poate funcționa ca cheie. În prezent nu funcționează decât cu încuietoarea Token, dar pe viitor această funcție se va extinde la încuietori produse de companii terțe. Un dispozitiv care oferă acces la atât de multe aspecte importante din viața unei persoane în mod inveitabil are nevoie de o securitate puternică. Token are un senzor de amprentă pe o parte a sa. Amprenta trebuie scanată înainte de a fi pus pe deget. Sistemul se dezactivează când inelul este scos de pe deget și se reactivează doar când amprenta corectă este scanată din nou. Așadar, un hoț nu poate doar să fure inelul pentru a accesa casa, mașina și banii – decât dacă face ceva mai mult decât să fure inelul, scrie securityportal.ro
Criptarea cheilor electronice
Criptarea poate ajuta la oprirea duplicării cardurilor folosite de sistemele fizice de control acces. Integratorii înțeleg ce face criptarea, dar le-ar putea fi greu să o descrie. Criptarea constă în transformarea informațiilor electronice – ca ID-ul unui card de acces – într-un cod numit text cifrat, care nu poate fi descifrat în mod normal decât de cei care au cheia. Tehnicile de criptare ar trebui folosite în sistemele de control acces pentru a proteja confidențialitatea datelor stocate pe sistemele de computere ale clienților sau care sunt transmise prin internet sau alte rețele de computere.
Unul dintre mijloacele prin care hackerii atacă sistemele IT ale companiilor este prin intermediul sistemelor de securitate fizică – în special cu ajutorul cardurilor de acces ale sistemelor de control care nu necesită contact fizic. Hackerii pot clona informațiile aflate pe card deoarece cardul, când se alfă în apropierea unui cititor, începe să transmită codul binar.
Elementele majore ale criptării unui sistem de control acces sunt autentificarea, integritatea și imposibilitatea de a nega după aceea realizarea unei autentificări. Autentificarea presupune determinarea că persoana respectivă este cine spune că este. Datele de identificare sunt comparate cu cele dintr-o bază de date. Dacă se potrivesc, utilizatorul poate intra. Integritatea înseamnă că informațiile digitale sunt nealterate și pot fi accesate sau modificate doar de către cei autorizați. În cazul în care informaiile sunt alterate de persoane neautorizate, trebuie să existe o copie care să restaureze datele corecte.
Organizațiile care folosesc control acces electronic realizează activități de administrare ca adăugarea și ștergerea personalului, actualizarea informațiilor demografice și schimbarea drepturilor de acces, scrie campussafetymagazine.com.
În cazul campusurilor școlare, ca spre exemplu, cele ale universităților, una dintre caracteristicile unice care face ca administrarea control accesului să aibă mai multe provocări ca în cadrul unei companii mari este schimbarea numărului de studenți în fiecare an. Într-un campus mare, zeci de mii de studenți vin la începutul semestrului, așteptându-se să aibă cât mai puține probleme în accesarea sălilor de clasă, a bibliotecilor, a zonelor comune și a camerei în care stau.
Ca cea mai bună practică, sistemul de control acces trebuie să fie integrat cu sistemele IT care conțin informații despre angajați și studenți, astfel încât fluxul de date este automatizat, eliminând erorile umane și reducând timpul de procesare.
Recent, telefoanele mobile au fost introduse ca date de autentificare în sistemul de control acces, eliminând nevoia de a avea un card de identificare pentru accesul fizic. Deși nu ar putea înlocui nevoia de a avea un card de identitate, tehnologia de identificare cu ajutorul telefonului mobil inteligent are potențial de a face control accesul să fie mai ușor de realizat și mai comod fără a compromite securitatea.