404 Not Found


nginx
Cercetatorii clujeni dezvolta o aplicatie pentru condus - Security Portal
HomeStiriBusiness & TehnologieCercetatorii clujeni dezvolta o aplicatie pentru condus
aplicatie

Cercetatorii clujeni dezvolta o aplicatie pentru condus

 

aplicatieCercetătorii din Cluj dezvoltă o aplicație pentru telefoane mobile prin care vor fi detectați pietonii în trafic și ceața, având ca scop prevenirea accidentelor rutiere.

Mihai Negru, cercetător la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN), a declarat că proiectul COMOSEF are o valoare de 1,5 milioane de lei şi se desfăşoară pe mai multe componente, de la recunoaşterea pietonilor în trafic până la detectarea ceţii, transmite Mediafax.

“Proiectul COMOSEF este unul cu finanţare europeană de 1,5 milioane de lei şi urmăreşte dezvoltarea unor aplicaţii de asistare a conducerii pe dispozitive mobile – telefoane sau tablete, şi de recunoaştere a pietonilor din imagini infraroşii. Pe dispozitivele mobile avem alte două componente, una care se referă la detecţia pietonilor în scene de trafic, mai ales urban, a doua fiind de detecţie a ceţii din imagini, pentru a-l informa pe şofer care este distanţa de vizibilitate până la maşina din faţă şi a adapta viteza la condiţiile de trafic, şi reconstrucţia imaginii. Toate aceste aplicaţii au scopul final de prevenire a accidentelor rutiere”, a spus Negru.

Potrivit acestuia, algoritmul de detecţie a ceţii a fost portat deja pe tablete şi se află în faza de testare.

“Dacă aplicaţia va fi la liber pentru public, se va putea descărca pe tableta aflată în maşină într-un suport fix şi va furniza informaţii despre distanţa de vizibilitate şi despre viteza de deplasare. Acum ne interesează, mai mult, partea ştiinţifică”, a explicat cercetătorul de la UTCN.

O altă aplicaţie are ca scop detecţia pietonilor cu ajutorul unor camere cu infraroşu care este direct proporţională cu căldura emisă de aceştia.

Toate aplicaţiile cercetătorilor de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca privind conducerea asistată vor fi finalizate în 2015 şi ar putea fi folosite de şoferii care dispun de o tabletă sau un smartphone.

 

 

 

Share With: