Marian Leică (22 de ani), student în anul IV la Facultatea de Inginerie din Galaţi, specializarea Informatică Aplicată, a creat un sistem bazat pe vederea artificială, ce presupune detectarea prin intermediul camerelor de supraveghere a anumitor activităţi şi acţiuni suspecte, scrie adevarul.ro.
Tânărul le-a povestit reporterilor de la Adevărul cum i-a venit ideea creării unui sistem bazat pe vederea artificială.
”Am discutat cu profesorul meu despre acel incident violent dintr-o scară de bloc de la Galaţi, când un bătrân a fost bătut şi i s-au furat banii. Dacă acest sistem era implementat pe camera de supraveghere care a filmat totul, cel care deţinea acea cameră, putea fi administratorul blocului sau oricine altcineva, ar fi fost alertat printr-un SMS, iar poliţiştii ar fi ajuns mult mai devreme acolo. 2-3 minute contează foarte mult în astfel de situaţii. Nu ar fi putut preveni acel atac, dar agresorul ar fi fost prins la scurt timp după aceea”, ne explică Marian.
Studentul a ajuns astfel să creeze un algoritm matematic care rulează pe un sistem embedded. Mai exact, este vorba de un minicalculator, ce transmite în timp real alerte către un operator uman, care în funcţie de natura problemei anunţă Poliţia, trupele antiteroriste sau pompierii.
Programul îi scanează pe cei care trec prin fața camerelor de supraveghere şi le analizează mişcările. De exemplu, dacă un individ devine violent şi este înarmat, este alertată imediat poliţia. Invenţia este încă în faza de teste,s crie stirileprotv.ro.
Alerta se activează şi în cazul incendiilor sau dacă o persoană lasă un bagaj suspect într-un loc public, unde există monitorizare video.
Softul va putea fi implementat pe orice cameră de supraveghere.
“Ar putea fi aplicat acest soft dezvoltat de studentul meu atât pentru firmele de securitate, cât şi pentru sistemele de supraveghere actuale care ar deveni astfel şi sisteme de alarmă, mă refer la sistemele de supraveghere private, dar şi la cele care se referă la supravegherea unor arii mari cum ar fi oraşele sau aeroporturi“, a spus Florin Bogdan Marin, prof. coord. Universitatea “Dunărea de Jos” Galaţi. Sistemul nu este încă brevetat, dar deja grupul de cercetători a fost contactat de câteva societăţi comerciale a căror identitate nu a fost făcută public, scrie monitoruldegalati.ro.
Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…
Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…
La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…
Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…
Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…
Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…