Blackphone va fi vandut si in Romania
Blackphone, deja celebrul smartphone cu funcţii avansate pentru confidenţialitate şi securitatea datelor personale, a ajuns şi în România.
Conform comunicatului oficial de presă, acesta este adresat celor care doresc confidenţialitate sporită, exemple de persoane potrivite pentru un astfel de telefon fiind autorităţi, oameni de afaceri sau simpli utilizatori care au nevoie de securitate mai avansată. Pe lângă software-ul dedicat diverselor funcţii pentru transfer de date şi de informaţii private, Blackphone promite şi o mai bună securitate a conexiunilor wireless şi control asupra datelor stocate de la distanţă.
Hardware-ul integrat în Blackphone nu este motivul pentru cumperi un astfel de terminal. Vorbim despre un display IPS de 4,7”, cu rezoluţie HD (1280 x 720 pixeli), care are la bază procesorul quad-code NVIDIA Tegra 4i, tactat la 2 GHz. De asemenea, a fost integrat un modul de 1 GB memorie RAM, 16 GB spaţiu de stocare intern, cât şi un lăcaş pentru carduri microSD. Camerele foto de 8, respectiv 5 megapixeli sunt deja standard şi pe telefoane de medie, iar din punct de vedere al dimensiunilor şi greutăţii, acesta este competitiv cu alte produse din aceeaşi gamă (69 x 141 x 9 mm, 119 grame).
Evident, software-ul este ceea ce face din Blackphone un adevărat smartphone securizat. Acesta vine cu aplicaţii proprietare, cât şi terţe, fiecare dintre ele oferind protecţie sporită faţă de cele implicite din sistemul de operare Android pe care este bazat.
Remote Wipe & Protect are un nume destul de clar. Acesta oferă utilizatorilor control asupra datelor personale de oriunde în lume. În cazul în care altcineva se aflăîn posesia telefonului, această aplicaţie poate să blocheze sau să şteargă datele importante de pe acesta. De asemenea, aplicaţia Secure File Transfer & Storate poate bloca în spatele unei parole informaţii private, la care să nu aibă acces alţi utilizatori ai terminalului.
Pentru a oferi control asupra fluxului de date generat de aplicaţiile şi serviciile de pe Blackphone există Blackphone Security Center, care oferă accesul la permisiunile aplicaţiilor pe care le instalezi, fără a afecta funcţionalitatea lor. Practic, se crează un sandbox pentru fiecare aplicaţie în parte, pentru a limita accesul la informaţii din alte aplicaţii instalate. Există de asemenea trei aplicaţii cu „Silent” ca prefix: Phone, Text şi Contacts. Acestea permit iniţializarea de apeluri şi trimiterea de mesaje text în mod privat, cât şi protejarea listei de contacte într-o formă criptată.
Există de asemenea Disconnect Private Search, pentru căutări online fără a oferi IP-ul utilizatorului şi fără memorarea căutărilor sau informaţiilor personale, Disconnect Secure Wireless care detectează automat interceptările din reţelele wireless şi protejează dispozitivul împotriva lor. Private Storage oferă acces la stocarea de date personale folosind Spider Oak. Pentru a asigura intimitatea utilizatorilor, nici măcar serverul nu poate să deschidă fişierele stocate, totul fiind protejat de o parolă.
În cele din urmă, Spaces este o aplicaţie care poate separa informaţiile personale de cele profesionale. Aceasta a fost dezvoltată de Blackphone în parteneriat cu Graphite Software şi este inclus în cel mai recent update software al smartphone-ului. Pentru cei care aceste aplicaţii nu sunt de ajuns a fost lansat de curând Blackphone App Store, care oferă aplicaţii atent selectate şi validate la nivel de securitate.
Smartphone-ul se găseşte acum în magazinele de profil autohtone cu preţuri între 2499 şi 2649 de lei.