404 Not Found


nginx
Armele din R Moldova, controlate cu ajutorul Romaniei - Security Portal
[simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip]
Categories: Business & Tehnologie

Armele din R Moldova, controlate cu ajutorul Romaniei

Armele din R Moldova, controlate cu ajutorul României. MAI de la Chişinău dispune de un registru electronic al armelor.

 

Acesta asigură un control şi un management corespunzător circuitului legal al armelor mici şi uşoare. Asistență în valoare de 113.000 dolari SUA, oferit de către Guvernul României prin intermediul unui proiect de consolidare a capacităților instituționale ale MAI în domeniul combaterii criminalității, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) pentru a asigura un schimb securizat şi rapid de date privind circulația armelor mici si uşoare pe teritoriul Republicii Moldova.

Fiecare inspectorat de poliție din țară a fost dotat cu calculatoare şi alte echipamente IT, care oferă posibilitatea să introducă în registrul electronic al armelor date despre armă şi deținătorul de armă, să facă schimb on-line de date şi să acceseze pe canale securizate datele disponibile fără a mai fi necesară transmiterea unor demersuri în scris. Acesta contribuie la sporirea eficienței în activitate şi accelerarea procedurilor implicate, în special în contextul investigațiilor penale privind utilizarea şi circulația armelor mici şi uşoare.

“Apreciem înalt suportul financiar oferit din partea Guvernului României pentru consolidarea capacităţilor Ministerul Afacerilor Interne în scopul ajustării la cele mai înalte standarde, procesul de monitorizare a segmentului ce ţine de armele aflate în circuitul civil, anume acum după o etapă foarte importantă de reformare a instituţiei. Registrul electronic al armelor este parte a unui sistem informațional integrat care vine să completeze eforturile de reformare a organelor afacerilor interne”, a spus Dorin Recean, Ministru al Afacerilor Interne al Republicii Moldova.

Asistența acordată de Guvernul României şi PNUD vine să susțină eforturile autorităților din Republica Moldova în reformarea MAI, avînd ca scop final sporirea nivelul de siguranţă generală în societate prin asigurarea unui control şi management mai bun al circulației armelor. De asemenea, aceste acțiuni se încadrează în şirul de activități şi măsuri menite să contribuie la avansarea Republicii Moldova în procesul de negociere cu Uniunea Europeană atît în ceea ce priveşte regimul liberalizat de vize, precum şi întrunirea condițiilor necesare pentru a obține statutul de stat asociat.

“România, în calitate de stat membru al UE, are o experienţă vastă în armonizarea legislaţiei şi implementarea standardelor europene în domeniul justiţiei şi afacerilor interne”, a spus Marius Lazurca, Ambasadorul României în Republica Moldova. „Acest proiect se înscrie în rândul acţiunilor Guvernului României menite să sprijine efortul de integrare europeană al Republicii Moldova. Totodată, proiectul va asigura creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului prin instituirea unui mecanism modern de control şi management al armelor mici şi uşoare în Republica Moldova”, a spus Ambasadorul Lazurca.

Republica Moldova, de rând cu alte state-membre ale ONU, a adoptat Programul de acţiuni al ONU din 2001 pentru prevenirea, combaterea şi eradicarea comerţului ilicit cu arme mici şi uşoare. Prin acest Program, Guvernele s-au angajat să întreprindă acțiuni de îmbunătățite a cadrului legislativ național privind controlul asupra importului şi exportului de arme, gestionarea stocurilor de arme, cooperarea regională şi internațională.

Republica Moldova a prezentat 7 rapoarte naționale privind implementarea Programului de Acțiuni (primul în 2003, ultimul în 2012).

“Conform angajamentelor sale internaționale în cadrul Programului de acţiuni ONU pentru prevenirea, combaterea şi eradicarea comerţului ilicit cu arme mici şi uşoare, Moldova a întreprins un şir de acțiuni importante pentru a aborda problema proliferării armelor”, a spus Nicola Harington-Buhay, Reprezentant rezident PNUD în Moldova. “Aplicarea tehnologiilor informaționale moderne oferite de acest proiect va ajuta autoritățile să asigure un control mai eficient asupra circuitului de arme mici şi uşoare, iar oamenii se vor bucura de un mediu mai sigur în care se vor simți mai protejați”, a spus dna Harrington-Buhay.a

Share
Publicat de
admin2

Stiri Recente

Conferința de Analiză de Risc – Ediția a V a

Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…

March 5, 2020

The Power of Video 2020

Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…

March 5, 2020

Reținuți pentru complicitate la furt și tâlhărie

La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…

December 20, 2019

De ce să nu folosești rețelele WiFi publice gratuite și ce riști dacă o faci

Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…

December 20, 2019

Atacuri de phishing şi malware, apărute în contextul celui mai nou film din seria ”Star Wars”

Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…

December 20, 2019

Cercetați de polițiști pentru furturi din genți și buzunare

Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…

December 20, 2019