HomeStiriBusiness & TehnologieAlba Iulia, primul smart city din România

Alba Iulia, primul smart city din România

Primul proiect pilot de oraș inteligent de la noi din țară a fost implementat la Alba Iulia.

Primul proiect pilot de oras inteligent de la noi din tara a fost implementat la Alba Iulia si a insemnat pana acum o colaborare cu peste 30 de parteneri, pentru 100 de proiecte aflate in diferite stadii de implementare. Inca mai este loc, iar reprezentantii Primariei Municipiului Alba Iulia sunt deschisi la noi colaborari, scrie ziare.com.

“In ultimul an, s-a folosit atat de des sintagma smart city, aici, la noi, dar si in evenimentele de profil din tara, incat nu cred ca ar fi gresit sa ne permitem o substantivare a ei. Suntem in plina ‘smarticityzare’ nationala, iar pentru noi asta nu poate fi decat un motiv de mandrie, pentru ca am fost primii care nu doar am folosit cuvantul, ci am exploatat la maxim resursa smart existenta in Romania. Practic, ne-am pozitionat pe culoarul castigator in cursa pentru viitor. Iar orasele tarii vor trebui sa adauge un element in plus la dimensiuni si populatie atunci cand in fisa comunitatii va aparea sau nu ‘smart city’. Pentru Alba Iulia, e evident cum s-a pozitionat; de acum ii asteptam si pe altii sa vina alaturi de noi”, a declarat Mircea Hava, Primarul Municipiului Alba Iulia.

De aceea, cu sprijinul Primariei Municipiului Alba Iulia, cu ocazia celebrarii a 100 de ani de la unificarea Romaniei, Dezbaterea Nationala Smart City va ajunge, pe 8 si 9 octombrie, chiar in orasul in care a fost implementat proiectul pilot menit sa transforme municipiul Alba Iulia in primul smart city din Romania.

Luna aceasta, Primăria Municipiului Alba Iulia, împreună cu din Sibiu a lansat aplicația SmartAlert Alba Iulia, o aplicație mobilă de raportare a incidentelor care afectează domeniul public, conform ziarulunire.ro.

In anul 2017 Industrial Software și Primăria Alba Iulia au agreat Protocolul de Cooperare pentru proiectul Alba Iulia Smart City 2018, care promitea implementarea a cinci noi soluții de administrare inteligentă a orașului.

Prin aplicația SmartAlert Alba Iulia, Primăria Municipiului Alba Iulia pune la dispoziția cetățenilor un serviciu electronic de raportare a problemelor care afectează domeniul public, accesibil atât de pe site-ul instituției, cât și printr-o aplicație mobilă gratuită.

plicația mobilă, SmartAlert Alba Iulia, este disponibilă pentru toți posesorii de dispozitive mobile (tabletă, smartphone), indiferent de sistemul de operare folosit (Android sau iOS). După instalarea aplicației pe dispozitivele mobile sau utilizând componenta web accesibilă pe site-ul web al Primăriei Municipiului Alba Iulia, cetățenii își pot crea un cont și ulterior pot transmite sesizări către Primărie, urmând să primească notificări automate sub formă de mesaje e-mail la înregistrarea și la rezolvarea sesizării.

Aria de competențe a Industrial Software acoperă tehnologii pentru orașe inteligente, cloud computing, servicii electronice pentru mediul de afaceri și cel guvernamental, medii de lucru colaborative, big data, aplicații web, managementul cunoștințelor, securitate IT.

Share With: