Sub înaltul patronaj al Preşedinţiei României, cu sprijinul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale şi al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, Asociaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Informaţionale şi Finmedia au organizat Conferinţa: Agenda Digitală pentru România – ediţia I, 11 iulie 2011, Hotel Athenee Palace Hilton, Salonul Le Diplomate.
“Noi am lansat astăzi Agenda Digitală şi vorbim despre strategia de informatizare. Practic, în Agenda Digitală avem prinse toate acţiunile pe cei şapte piloni, pe care le punem în consultare publică. Documentul va fi postat pe site-ul ministerului săptămâna viitoare. În privinţa Agendei Digitale, noi vom veni şi cu o Hotărâre de Guvern, undeva după 1 septembrie, după perioada de consultare din vară. Hotărârea de Guvern va face referire la aprobarea Agendei Digitale pentru România. Agenda Digitală este proiecţia Agendei Digitale europene. Indiferent care vine după mine ca ministru nu poate schimba nimic. În cazul strategiei mai poţi să ajustezi acţiunile în privinţa termenelor etc.”, a precizat ministrul Comunicaţiilor, potrivit Agerpres.
Agenda Europeană
La finele lunii mai, un raport publicat de Comisia Europeană, ce indică nivelul performanţei UE şi a statelor membre cu privire la realizarea obiectivelor convenite ale Agendei digitale pentru Europa, arăta faptul că progresele înregistrate în cursul primului an al Agendei Digitale Europa 2020 au fost satisfăcătoare, în special în ceea ce priveşte utilizarea Internetului, unde era consemnat un procentaj de 65% din populaţia UE.
În România, potrivit vicepreşedintei comisiei europene Neelie Kroes responsabilă pentru agenda digitală, procentul românilor care nu au folosit niciodată internetul este mai mare decât al celorlalţi europeni: 54 la sută.
Lucrurile s-ar putea schimba odată cu noul plan de acţiune al Comisiei Europene privind guvernarea electronică care prevede, pentru următorii cinci ani, 40 de măsuri specifice.
Totodată, potrivit documentului, s-au înregistrat evoluţii dezamăgitoare în unele sectoare, în special în privinţa extinderii noilor reţele ultrarapide de bandă largă – unul dintre principalele obiective ale Agendei digitale, dar şi anumite progrese în actualizarea reţelelor de cablu şi de cupru existente.
Prin Agenda Digitală, Uniunea Europeană s-a angajat să realizeze 101 acţiuni specifice (78 dintre acestea, dintre care 31 sunt propuneri legislative, urmând să fie realizate de Comisie, iar 23 de către statele membre) care vor impulsiona investiţiile în tehnologiile digitale şi utilizarea acestora.
În general, s-au realizat progrese destul de importante în ceea ce priveşte implementarea celor 101 acţiuni prevăzute de Agenda Digitală, aproximativ 10% dintre acestea fiind finalizate, 80% în derulare, iar restul de 10% amânate.
Raportul CE relevă faptul că, în ceea ce priveşte investiţiile publice în cercetare şi dezvoltare în domeniul TIC, cheltuielile efectuate de autorităţile publice nu au depăşit plafonul de bază de 5,7 miliarde euro stabilit pentru anul trecut. Pentru realizarea obiectivului de dublare a plafonului (11 miliarde euro până în 2020), va fi necesară o creştere anuală de 6%.
Strategie naţională de informatizare pentru anii 2012-2020
România acordă întregul său sprijin implementării Strategiei Europa 2020 şi a Agendei digitale pentru Europa, a subliniat primul-ministru Emil Boc în cadrul întrevederii cu Neelie Kroes, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar european pentru Agenda Digitală.
‘Dezvoltarea Agendei Digitale în România este una dintre preocupările Guvernului. Considerăm că această strategie este un instrument important pentru stimularea inovaţiei şi contribuie la asigurarea creşterii economice’, a afirmat premierul Emil Boc în cadrul întrevederii.
Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Valerian Vreme, a arătat că Executivul şi Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale au început aplicarea Strategiei europene, menţionând că la nivel naţional au fost adoptate măsuri din Strategia europeană de informatizare, un prim pas în procesul de dezvoltare în această direcţie, respectiv măsuri legate de managementul identităţii, sistemele de plăţi şi interconectare.
În cursul acestui an, Ministerul de resort va propune o Strategie naţională de informatizare pentru anii 2012-2020, având ca model obiectivele propuse de Agenda Digitală, a mai precizat ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.
Vicepreşedintele Comisiei Europene şi comisar european pentru Agenda Digitală, Neelie Kroes, a mulţumit pentru sprijinul acordat de România în implementarea Strategiei Europa 2020 şi a apreciat progresele realizate de ţara noastră în aplicarea acestui proiect. De asemenea, vicepreşedintele Comisiei Europene a remarcat profesionalismul specialiştilor români în domeniul IT.
Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…
Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…
La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…
Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…
Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…
Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…