HomeStiriBusiness & Tehnologie600 noi camere de supraveghere vor fi montate în Oradea
600 noi camere de supraveghere vor fi montate în Oradea

600 noi camere de supraveghere vor fi montate în Oradea

600 noi camere de supraveghere vor fi montate în OradeaPrimăria Oradea vrea să achiziționeze 600 de camere de supraveghere care vor fi montate în parcuri, intersecții, lângă școli, în zonele centrale și pietonale aglomerate din Oradea.

Primăria Oradea a început modernizarea sistemului unic de supraveghere video existent pe domeniul public al municipiului Oradea, cu scopul principal de a crește siguranța cetățenilor din municipiu, de a putea permite analiza și prelucrarea semnalului video inteligent, cât și recunoașterea numerelor de înmatriculare ale autovehiculelor parcate în locuri nepermise, scrie infooradea.ro.

Astfel, Primăria Oradea anunță că licitația privind extinderea sistemului de supraveghere prin achiziționarea a 600 de camere video se află în acest moment în faza finală de evaluare, urmând ca câștigătorul să fie declarat în prima parte a lunii septembrie.

Sistemul de supraveghere a fost gândit pentru a fi modernizat în 3 etape. În etapa I, s-a realizat modernizarea sistemului de stocare, procesare video și dispecerizare (video wall şi staţii de lucru). Echipamentele noi achiziționate au fost deja instalate la sediul IPJ Bihor de pe str. Calea Aradului nr. 78. Prețul investițiilor realizate în prima etapă este de 375.000 lei fără TVA.

În etapa a II-a, care va avea loc acum, după finalizarea licitației, urmează să se încheie un acord cadru cu un operator economic de furnizare camere video și servicii de mentenanță, inclusiv utilizarea rețelei de date/video, în scopul asigurării semnalului video la dispeceratul din cadrul Poliției municipiului Oradea. În cadrul acestei etape se vor achiziționa 600 de camere video.

În etapa a III-a vor fi instalate camere video în stații de autobuz și tramvai și va fi achiziționat un soft pentru recunoașterea acțiunilor ostile, ca de exemplu bătăi sau persoane.

Primăria a anunţat, vineri, că licitaţia pentru extinderea sistemului unic de supraveghere video existent în Oradea se află în faza finală de evaluare, compania RCS & RDS fiind singura care a depus o ofertă până la data limită de 17 iulie. Dacă propunerea financiară şi tehnică făcută de companie va îndeplini criteriile, compania ar urma să fie anunţată drept câştigătoare în prima parte a lunii septembrie, scrie ebihoreanul.ro.

Investiţia, estimată la 3,16 milioane lei fără TVA, prevede achiziţia a 600 de camere moderne de supraveghere: panoramice cu vedere 360 grade, camere control trafic, care permit citirea numerelor de înmatriculare, precum şi camere cu vedere de ansamblu

Potrivit informării transmise de municipalitate, acestea vor fi montate “pe principalele artere de circulaţie, în parcuri, în intersecţii, în vecinătatea şcolilor, la intrările şi ieşirile din oraş, în zona centrală, în zonele pietonale aglomerate, în Pasajul Vulturul Negru, etc.”.

Oradea a fost declarat cel mai sigur oraș din România, conform unui studiu realizat și publicat acum doi ani, precizează securityportal.ro.

Sute de camere de supraveghere vor împânzi în următorii ani străzile şi parcurile din Oradea. Nu mai puţin de 440 de astfel de aparate se vor adăuga celor 160 existente. Autorităţile sunt convinse că în acest fel vor fi mult mai uşor de identificat autorii unor infracţiuni ori vor fi descurajate actele de vandalism. Poliţiştii recunosc că au rezolvat mai multe cazuri cu ajutorul imaginilor surprinse de camerele de supraveghere.

Utilitatea sistemelor de supraveghere a determinat autorităţile să aloce peste 3 milioane de lei pentru triplarea numărului de camere. 440 vor fi montate în oraş în următorii trei ani.

Ca urmare a solicitărilor direcţiilor din cadrul Primăriei municipiului Oradea pentru creşterea numărului de camere video în parcuri, obiective nou construite cât şi previzionarea instalării acestora în viitoarele parcări, centre de cartier şi în zonele de creştere a mobilităţii urbane, este necesară suplimentarea necesarului de camere de la 360 bucăţi prevăzute iniţial la 600. Drept urmare, noua valoare estimată pentru încheierea unui acord cadru cu un operator economic de furnizare a a 600 de camere video şi serviciile aferente de mentenanţă, inclusiv utilizarea reţelei de date video, în scopul asigurării semnalului video la dispecetarul din cadrul Poliţiei municipiului Oradea este de 3.164.040 lei fără TVA”, se arată în raportul de specialitate al hotărârii de consiliu local care reglementează achiziţia.

Share With: