404 Not Found


nginx
Congresul "Cybersecurity in Romania" - Security Portal
[simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip]
Categories: Agenda

Congresul “Cybersecurity in Romania”

Congresul “Cybersecurity în România”, eveniment programat pentru 2 și 3 octombrie la Sibiu, sub egida Ambasadei Elveției la București, își propune ca principal mesaj creșterea nivelului de conștientizare în rândul publicului din România a problematicii din domeniul securității cibernetice.

 

“Este un eveniment macroregional unde sunt reprezentanți din 29 de țări și toți reprezentanții din statele vecine României sunt prezenți. Avem în jur de 80 de speakeri de vârf. Această conferință, care se află la a doua ediție, este singura formă de dialog public-privat neutră și nonmarketing din România. Dorim să instaurăm, cum există în mai multe țări europene (…), un loc unde antreprenori, furnizori de soluții de securitate IT și statul român pot să dialogheze, să dezbată împreună o serie de probleme, cu posibilitatea unor soluții”, a declarat Laurent Chrzanovski, reprezentant al Swiss Webacademy, principalul organizator al reuniunii, într-o conferință de presă susținută marți la Ambasada Confederației Elvețiene în România, transmite Agerpres.

El a adăugat că, din păcate, în România se manifestă niște contraste în acest domeniu. “Este unul dintre tigrii din Europa la nivel IT, estimările de creștere în domeniul IT până-n 2020 fiind de 450%, numai Polonia poate să rivalizeze. În schimb, avem cei mai prost pregătiți patroni de firme și patronii de firme nu investesc în IT și cei care investesc investesc greșit, își iau mai întâi un IT security officer, și nu făcând o disciplină de resurse umane”, a susținut Chrzanovski.

Potrivit acestuia, la congres va exista și o zi de sensibilizare a patronilor care dețin infrastructuri IT în ideea de a-i face să înțeleagă mai bine rolul și importanța unei strategii de securitate cibernetică.

La rândul său, Augustin Jianu, director general al Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), aflat sub autoritatea Ministerului pentru Societatea Informațională, a declarat că instituția pe care o reprezintă a acceptat să devină partener al evenimentului după ce, în 2013, a fost prezentă ca invitat.

“În acest an ne-am alăturat în calitate de parteneri acestui efort și considerăm că este extrem de important pentru instituțiile publice să intre în dialog cu mediul privat și să folosească cunoștințele pe care mediul privat le poate oferi, inclusiv mediul academic, pentru a spori sau crește calitatea mediului de securitate cibernetică din România. Există un deficit legislativ în această zonă, care nouă ne limitează acțiunea.

Legea securității cibernetice, din ce știu eu, aștepată avizul Comisiei IT din Camera Deputaților. Noi ne-am dori să putem să avem o asemenea lege, pentru că una dintre prevederi, spre exemplu, este aceea că furnizorii de servicii de internet au obligația de a-și înștiința utilizatorii finali, clienții, dacă aceștia sunt infectați (informatic — n.r.). (…) Ca să rezum, sunt două aspecte pe care trebuie să le avem în vedere și noi, CERT, le avem în vedere.

Pe de-o parte, este creșterea nivelului de conștientizare în rândul publicului din România cu privire la aceste probleme și, pe de altă parte, îmbunătățirea cadrului legislativ. Și eu cred că prin această conferință putem să ne ocupăm, cel puțin de prima, creșterea gradului de conștientizare”, a afirmat Jianu.

El a punctat că prin Legea securității cibernetice nu se urmărește un control al datelor personale.

“Cred că e cazul să punem punctul pe i, să spunem că nimeni din România nu are nici interesul să se uite în datele personale ale oamenilor, nici capacitatea efectivă de procesare, să facă ceva cu ele.

Noi vorbim aici despre loguri, despre loguri de acces, de la sistemul de operare, de la firewall, lucruri pe care noi să le putem înțelege, cum a fost penetrat sistemul, ce au vrut să ia de acolo și de ce și să încercăm să-l ajutăm pe omul acela, fie el cetățean, companie sau instituție, să rezolve problema. Aceasta este misiunea noastră. Nu facem altceva. Oamenii trebuie să înțeleagă”, a subliniat directorul CERT-RO.

Șeful Centrului Național CYBERINT din cadrul SRI, Florin Cosmoiu, a declarat că Serviciul Român de Informații susține conferința de la Sibiu, având în vedere obiectivul propus, acela de a crește cultura de securitate la nivelul României, dar și prin prisma acelor principii pe care și le-a asumat, principiul neutralității tehnologice și susținerea ideii de securitate, fără a susține absolut nicio tehnologie sau a le susține în măsură egală pe absolut toate.

El a aminitit, în context, că în 2013 Guvernul a adoptat Strategia de Securitate Cibernetică a României, document care prevede o serie de măsuri organizatorice și crearea unei arhitecturi de instituții ale statului român care să susțină procesul de securitate cibernetică.

“Una dintre prevederile Strategiei, după cum știți, a fost și aceea de realizare a Legii securității cibernetice a României. Aceasta a fost adoptată în luna aprilie de Guvernul României și transmisă spre deliberare în Parlament. Din păcate, s-au creat o serie de dezbateri colaterale, nu pe problemele de fond, nu s-a căutat o înțelegere a esenței legii și obiectivelor acestei legi, ci s-a insistat pe o temă colaterală, care, de fapt, nu are nicio susținere în realitate. (…)

Avem nevoie de o lege a securității cibernetice (…), pentru că suntem extrem de vulnerabili în protejarea infrastructurilor cibernetice care susțin diverse procese, diverse domenii ale societății românești. (…) Pe lângă faptul că legea va crea o arhitectură organizatorică, va crea și o serie de obligații responsabililor, conducătorilor instituțiilor care dețin infrastructuri cibernetice, astfel încât să putem avea o siguranță că putem proteja datele care sunt stocate și prelucrate pe diversele sisteme informatice”, a explicat Florin Cosmoiu.

Organizat în partenariat cu International Telecommunication Union (ITU, ONU-Geneva), Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) și sub egida Ambasadei Elveției în România, “Cybersecurity in Romania” este conceput ca o platformă de dialog public-privat, la nivel regional — central european—, în domeniul cyber și are ca scop conturarea unei perspective macroregionale a ceea ce reprezintă cea mai mare provocare a momentului — securitatea cibernetică.

Share
Publicat de
admin2

Stiri Recente

Conferința de Analiză de Risc – Ediția a V a

Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…

March 5, 2020

The Power of Video 2020

Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…

March 5, 2020

Reținuți pentru complicitate la furt și tâlhărie

La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…

December 20, 2019

De ce să nu folosești rețelele WiFi publice gratuite și ce riști dacă o faci

Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…

December 20, 2019

Atacuri de phishing şi malware, apărute în contextul celui mai nou film din seria ”Star Wars”

Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…

December 20, 2019

Cercetați de polițiști pentru furturi din genți și buzunare

Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…

December 20, 2019