Directorul FBI, la Bucuresti. Criminalitatea informatica, o prioritate
Şeful Poliţiei Române şi directorul FBI au apreciat drept excelentă colaborarea între poliţiştii români şi americani, îndeosebi în ceea ce priveşte prevenirea şi combaterea infracţiunilor de criminalitate informatică.
Şeful Poliţiei Române, chestorul de poliţie Liviu Popa, s-a întâlnit miercuri, la sediul Inspectoratului General al Poliţiei Române, cu directorul FBI, Robert S. Mueller. Pe agenda de lucru s-au aflat: prezentarea priorităţilor FBI (contra-terorism, contra-informaţii, criminalitate informatică) şi implicaţiile pentru România; operaţiunile comune în domeniul criminalităţii organizate şi unicitatea şi succesul Task-Force-ului FBI – DCCO prin colaborarea în timp real.
La finalul discuţiilor, delegaţiile română şi americană au efectuat un tur al Task-Force-ului FBI – DCCO. Alături de cei doi oficiali, român şi american, la întâlnire, au mai participat: din partea Poliţiei Române, chestorul de poliţie Florentin Robescu, adjunct al inspectorului general, comisar şef de poliţie Cătălin Dragotă, directorul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, comisar şef de poliţie Virgil Spiridon, şeful Serviciului de Combaterea Criminalităţii Informatice şi un ofiţer din cadrul Serviciului Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale. Din delegaţia americană au mai făcut parte Joseph Demarest, director asistent al Diviziei Operaţiuni Internaţionale, Laura Bucheit, asistent special al directorului FBI, şi Timothy O` Malley, ataşat FBI la Bucureşti.
Întâlnire şi cu şeful Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică din MAI
Şi secretarul de stat, şef al Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, chestor de poliţie Ioan Dascălu, s-a întâlnit miercuri, la sediul MAI, cu Directorul Biroului Federal de Investigaţii al Statelor Unite ale Americii, Robert S. Mueller III. Întâlnirea a avut loc la solicitarea directorului FBI, în contextul vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în România.
În cadrul discuţiilor, cei doi oficiali au abordat o serie de aspecte aflate pe agenda comună, în special privind dezvoltarea cooperării bilaterale în domeniul afacerilor interne cu accent pe linia combaterii terorismului şi a criminalităţii informatice, dar şi aspecte legate de foarte buna cooperare pe linie de pregătire de specialitate şi managerială, în acest context precizându-se faptul că şi secretarul de stat Ioan Dascălu a absolvit cursurile Academiei FBI din Quantico, Virginia, SUA, în anul 2004, seria 218.
Secretarul de stat Ioan Dascălu a precizat că Ministerul Administraţiei şi Internelor acordă o atenţie deosebită cooperării operative în domeniul combaterii criminalităţii organizate, în special destructurării reţelelor infracţionale care comit delicte în sfera traficului de persoane, de droguri şi a criminalităţii informatice.
„La nivel operativ, desfăşurăm o serie întreagă de activităţi comune cu reprezentanţii Biroului FBI de la Bucureşti, în cadrul unui task-force, rezultatele fiind unele de substanţă” a menţionat secretarul de stat MAI. Totodată, chestorul de poliţie Ioan Dascălu a făcut o serie de precizări legate de SELEC, priorităţile acestei organizaţii şi aşteptările pe care statele care cooperează în acest format le au în vedere, pentru a eficientiza conlucrarea în domeniul combaterii crimei organizate.
Directorul FBI a evidenţiat, la rândul său, excelenta cooperare în materie, cu Poliţia Română, menţionând faptul că, în ultimii 10 ani, în strânsă conlucrare cu ofiţerii români, agenţii FBI au finalizat unele cazuri grave de criminalitate cibernetică.
Cooperarea FBI – Poliţia Română
La nivelul Poliţiei Române există o cooperare la nivel înalt cu autorităţile americane, în special cu FBI, prin biroul ofiţerilor de legătură la Bucureşti. Trebuie menţionat că cea mai mare parte a activităţii desfăşurate se referă la criminalitatea informatică.
Criminalitatea informatică sub toate aspectele infracţionale pe care le implică (fraude prin internet, infracţiuni cu cărţi de credit, pornografie infantilă prin internet sau activităţi de hacking), a cunoscut o evoluţie exponenţială în România, evaluări recente arătând reorientarea unor grupuri criminale din România către infracţiuni de acest gen.
Infractorii specializaţi în comitere de infracţiuni informatice şi organizaţi în grupări de crimă organizată, vizează în special cetăţeni sau instituţii financiare din străinătate, un procent semnificativ reprezentându-l cetăţenii şi instituţiile americane, circa 80% din fraudele prin Internet comise de cetăţeni români vizează victime (cetăţeni sau companii) din SUA.
OPERAŢIUNILE COMUNE ÎN DOMENIUL CRIMINALITĂŢII ORGANIZATE
Domenii din sfera criminalităţii informatice care au ca sursă România şi care vizează cetăţeni sau instituţii financiare din SUA:
1. Fraudele prin Internet
Postările de licitaţii fictive pe site-uri de comerţ electronic din SUA sau prin victimizarea cetăţenilor americani.
2. Fraudele cu cărţi de credit
Fie că vorbim de atacuri de tip phishing, fie că vorbim de transmiterea de informaţii despre cărţile de credit prin Internet.
3. Atacurile informatice
Aici întâlnim două tipuri de atacuri, fie cele îndreptate împotriva unor instituţii financiare din SUA, fie compromiterea serverelor unor companii sau agenţii, precum NASA, US Army, etc.
Colaborarea structurii specializate de combatere a criminalităţii organizate cu FBI se derulează prin:
– realizarea unor întâlniri şi schimburi operative de date şi informaţii;
– sprijin acordat de partea americană în realizarea unor cursuri de pregătire;
– executarea unor comisii rogatorii emise de către autorităţile române pentru autorităţile americane, precum şi executarea unor comisii rogatorii emise de autorităţile americane pentru autorităţile române.
Contribuţia principală a Biroului FBI Bucureşti constă în obţinerea de documente şi material probator pentru cazurile de fraude informatice investigate în România, în care victime sunt cetăţeni sau companii americane.
Prin intermediul ofiţerului de legătură al Poliţiei Române acreditat la Centrul SELEC, cooperarea cu Biroul Federal de Investigaţii a vizat realizarea unui schimb de mesaje operative pe cazuri concrete.
TASK-FORCE-UL FBI – D.C.C.O.
Putem aprecia în mod deosebit colaborarea cu FBI, în cadrul task-force-ului operaţional care funcţionează la Bucureşti, din anul 2006, şi în cadrul care ofiţerii americani lucrează împreună cu ofiţeri ai Serviciului de Combatere a Criminalităţii Informatice pentru soluţionarea cazurilor comune, la sediul D.C.C.O..
În cadrul acestui concept de lucru s-a facilitat desfăşurarea următoarelor activităţi:
– identificarea cazurilor comune aflate în investigare de către structurile Poliţiei Române şi de către FBI, cu privire la activităţi de criminalitate informatică;
– identificarea victimelor din SUA şi obţinerea de la acestea în timp real a plângerilor şi a celorlalte documente probatorii necesare;
– identificarea companiilor furnizoare de internet din SUA şi obţinerea de la aceştia a probatorului necesar;
– realizarea unor schimburi de documente şi materialele probatorii cu băncile şi companiile de carduri din SUA;
– asigurarea reprezentării victimelor pe teritoriul României.
De la înfiinţarea acestui grup de lucru, au fost desfăşurate de către specialiştii români şi cei americani circa 50 de operaţiuni de succes. În present, grupul de lucru are în derulare un număr de 7 operaţiuni. Având în vedere succesul acestei iniţiative, începând cu vara anului 2011, a fost creat un post la nivelul biroului FBI de la Bucureşti, pentru un ofiţer detaşat în acest scop pe o perioadă 3 ani.
Cooperarea cu structurile de aplicare a legii din SUA este o necesitate în domeniul criminalităţii informatice, atât sub aspect operativ dar şi sub aspectul continuării pregătirii specialiştilor români, specialiştii americanii fiind consideraţi cel mai bine pregătiţi la nivel mondial.
Privitor la schimbul de informaţii operative, pe parcursul anului 2011, au fost schimbate cu Biroul FBI la Bucureşti 423 mesaje, din care 386 pe linie de combatere a criminalităţii informatice, fiind înaintate autorităţilor americane 134, iar 289 au fost primite la nivelul unităţii noastre.
În ceea ce priveşte cauzele instrumentate în comun pe linia combaterii criminalităţii informatice, rezultatele înregistrate în acest domeniu au fost deosebite, succesul obţinându-se numai prin parteneriat şi o bună colaborare.
PROGRAME DE PREGĂTIRE
Până în prezent, 28 de ofiţeri de poliţie au beneficiat de cursurile oferite de Academia Naţională FBI din Quantico, Statele Unite ale Americii, mulţi dintre aceştia ocupând funcţii înalte de conducere în cadrul structurilor MAI.
Ca urmare a solicitării Biroului FBI la Bucureşti, în cursul anului 2011 a fost reluată procedura de selecţie pentru noi candidaţi la cursurile Academiei Naţionale FBI din Quantico. Poliţia Română a transmis 12 propuneri, procedura de selecţie fiind în curs de desfăşurare.
Pregătirea în cadrul acestor programe este complexă, ofiţerii beneficiind atât de cursuri obligatorii cât şi de cursuri opţionale, în funcţie de pregătirea şi înclinaţiile fiecăruia. Cursurile abordează teme precum: “Drogurile”, “Comunicare Interpersonală”, “Inteligenţa Emoţională”, “Leadership-ul în cadrul organizaţiilor de aplicare a legii”, “Soluţionarea problemelor de natură etică ce apar în activităţile curente ale organizaţiilor de aplicare a legii”, “Tehnicile de investigare şi audiere folosite de FBI”, “Elementele definitorii ale instituţiilor americane de aplicare a legii”.
Prin sprijinul financiar acordat de FBI şi Ambasada SUA, cadrele Poliţiei Române au participat la diferite sesiuni de pregătire în ţară şi în străinătate. Trebuie menţionate fiind cursurile Academiei Internaţionale de Aplicare a Legii din Budapesta (ILEA). Aceste cursuri sunt susţinute de reprezentanţi ai tuturor agenţiilor de aplicare a legii din Statele Unite ale Americii şi sunt adresate doar poliţiştilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul combaterii criminalităţii organizate.
Poliţia Română a beneficiat de sprijin logistic din partea autorităţilor americane, prin donaţii de echipamente IT şi mobilier, cât şi financiar prin fonduri alocate în vederea organizării celor două conferinţe anuale ale structurii de combatere a criminalităţii organizate, respectiv Conferinţa anuală a şefilor structurilor de crimă organizată din SE Europei şi Conferinţa anuală pe Cybercrime, cât şi prin suportarea integrală a costurilor unor deplasări operative.