Furtul de la Muzeul Comorilor din Dresda
Muzeul Comorilor din Dresda este victima unui furt al cărui prejudiciu nu poate fi estimat. Jaful a avut loc luni dimineaţă, fiind surprins parţial de o cameră de supraveghere.
Totul a început după izbucnirea unui incendiu la un punct de distribuţie a curentului electric din apropierea muzeului. Din cauza incendiului, produs la cinci dimineaţa, muzeul a rămas fără curent electric şi implicit fără alarmă. Doi hoţi au tăiat o zăbrea şi au spart un geam, după care au pătruns în interior. Aceștia s-au dus în Camera August al II-lea cel Puternic şi au spart o vitrină cu ajutorul unui topor. Au furat trei seturi de bijuterii şi au fugit până la sosirea poliţiei. La scurt timp de la furt, o maşină a fost găsită incendiată în Dresda. Anchetatorii sunt de părere că hoţii au folosit-o în timpul jafului.
Seturile furate conţin diamante şi alte pietre preţioase datând din secolul XVIII. Doar setul de sabie are nouă diamante mari şi altele 770 mai mici. Aceste bijuterii „sunt imposibil de vândut“ în forma lor actuală.
„Hoţii nu vor putea să vândă aceste bijuterii, este imposibil“, spune pentru cotidianul francez „L’Express“ Aurélien Delaunay, directorul Laboratorului francez de studiere a pietrelor preţioase. În aceste condiţii, Delaunay şi alţi colegi de-ai săi avertizează că făptaşii ar putea încerca să desfacă piesele şi să le vândă separat. „Pietrele pot fi extrase de pe bijuterii, apoi tăiate sub forme, greutăţi şi dimensiuni diferite în scopul de a nu fi recunoscute“, precizează el. Ajutorul poate veni din partea unor bijutieri care cochetează cu piaţa neagră a comorilor. „Hoţii de acest gen au în general contacte bune cu bijutierii corupţi. De fapt, orice bijutier ştie cum să transforme bijuteriile“, subliniază pentru „ Der Spiegel“ Arthur Brand, un dectectiv din domeniul artei.