Bărbat reținut pentru furt din bancomate
Un bărbat a fost reținut de polițiștii Capitalei deoarece este bănuit de montarea unui dispozitiv artizanal de blocare a fantelor pe bancomate.
Miercuri, 18 septembrie 2019, poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti au reţinut un bărbat în vârstă de 36 ani, bănuit de săvârşirea mai multor infracţiuni de furt din bancomate, fapte comise pe raza municipiului Bucureşti, informează DGPMB într-un buletin de presă.
În perioada iunie – septembrie 2019, poliţişti din cadrul Sectorului 1 Poliţie – Serviciul de Investigaţii Criminale au documentat activitatea unui bărbat de 36 de ani, despre care existau date şi indicii conform cărora acesta ar avea preocupări de natură infracţională.
În urma cercetărilor şi a probatoriului administrat, s-a stabilit că bărbatul ar fi autorul mai multor infracțiuni de furt și tentativă la furt din bancomate, săvârșite pe raza municipiului București, prin montarea unui dispozitiv artizanal de blocare a fantelor de eliberare a numerarului.
Astfel, miercuri, 18 septembrie 2019, bărbatul a fost depistat şi condus la sediul subunităţii pentru audieri, stabilindu-se în sarcina acestuia că în perioada 07 mai – 15 septembrie 2019, ar fi comis 10 infracţiuni de furt, tentativă la furt şi furt calificat, pe raza sectoarelor 1, 3, 5 şi 6.
Cercetările sunt continuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt, tentativă la furt şi furt calificat, cu bărbatul în stare de reţinere, urmând a fi prezentat magistraţilor.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Zeci de tineri au fost trimişi în judecată numai la Iaşi, în ultimii ani, fiind acuzaţi că ar fi sustras bani din bancomate. În cadrul anchetelor instrumentate de procurori împotriva acestora au fost identificate două metode prin care escrocii au încercat sau chiar au reuşit să sustragă bani din ATM, scrie adevarul.ro.
Una dintre acestea este metoda denumită „Furculiţa”, care a fost folosită și de bărbatul reținut miercuri de polițiști. Aceasta presupune folosirea un dispozitiv artizanal confecţionat din tablă pentru a extrage banii din ATM-uri. Hoții acționează în felul următor: efectuează o operaţiune de retragere, iar în momentul în care ridică banii, montează un dispozitiv artizanal tip «gheară» sub fanta glisantă de eliberare numerar, denumită «shutter». Apoi revin la bancomat şi demontează dispozitivul artizanal împreună cu banii blocaţi în acesta.