HomeStiriSecuritate FizicaActivitățile desfășurate de polițiști în Săptămâna Prevenirii Criminalităţii

Activitățile desfășurate de polițiști în Săptămâna Prevenirii Criminalităţii

Poliția Română a desfășurat, în perioada 3 – 7 iunie 2019, la nivel național, cea de-a XV-a ediţie a „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii”. La activități au participat aproape 350.000 de persoane, majoritatea elevi și profesori.

Polițiștii au dezbătut teme pentru prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului, siguranţa în mediul online, prevenirea violenţei în mediul familial și siguranţa rutieră, în cadrul celor peste 9.400 de activități desfășurate, se precizează într-un comunicat al IGPR.

Selectate în baza priorităţilor de acțiune ale Poliţiei Române pentru anul 2019, în toate judeţele din ţară s-au desfăşurat activităţi structurate pe domenii de prevenire.

Fiecare zi a avut dedicată o altă temă: prevenirea victimizării minorilor și a delicvenței juvenile, prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului, prevenirea violenței domestice, siguranța rutieră.

În cadrul evenimentelor organizate, elevi, părinţi, profesori, persoane vârstnice, administratori de societăţi comerciale şi de imobile și reprezentanţi ai comunităţilor au aflat despre cât de importantă este adoptarea unei conduite antivictimale şi antiinfracţionale.

Polițiștii au distribuit peste 120.000 de materiale de informare (pliante, afişe, ghiduri și flyere).

Pe tot parcursul săptămânii, au fost cooptați în derularea acțiunii parteneri din diverse domenii, respectiv autorităţi locale, unităţi de învăţământ, societăţi comerciale, organizaţii neguvernamentale, instituţii guvernamentale și reprezentanți mass-media.

Astfel, peste 130 de acțiuni preventive au fost organizate de polițiștii Compartimentului de Analiza și Prevenirea Criminalității Argeș și de polițiștii de proximitate din cadrul celorlalte structuri, și desfășurate cu participarea polițiștilor din structurile de poliție rutieră, criminaliști, polițiști de investigații criminale, împreună cu partenerii deja tradiţionali cum sunt specialiştii D.G.A.S.P.C. Argeş, I.S.J. Argeş, A.T.O.P., alte instituţii şi organizaţii non-profit, precizează IPJ Argeș.

Mai mult de 3000 de persoane, au fost consiliate de polițiști, dintre care menţionăm elevi, participanți la trafic, persoane vârstnice sau din categorii vulnerabile.

Activitatea ce a marcat debutul Săptămânii Prevenirii Criminalității s-a desfăşurat în cadrul programului educațional Ajungem Mari al Asociației Lindenfeld, fiind găzduit de Școala Gimnazială ,,ION MINULESCU” din Pitești.

Pentru îndeplinirea temei prevenirii delicvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, s-au reunit membrii asociaţiei care au pregătit materiale şi insigne, poliţişti ai I.P.J. Argeş şi reprezentanţi D.G.A.S.P.C. Argeş, care au purtat discuţii cu copiii, fiind prezentată activitatea unui câine poliţist şi activităţi specifice domeniului criminalistic şi poliţiei rutiere.
În ziua a doua de activităţi, polițiștii C.A.P.C. Argeș, împreună cu polițiștii Postului de Poliție Berevoești au desfășurat activități pe linia prevenirii infracțiunilor contra patrimoniului, pe raza aceleiași comune.

Activitatea s-a înscris în proiectul cu finanțare elvețiană ,,Promovarea conceptului de poliție de proximitate în mediul rural”, fiind purtate discuţii cu elevii claselor primare şi gimnaziale, distribuite afișe, flyere și rucsacuri inscripționate cu mesaje preventive, cu scopul conştientizării asupra elementelor de risc şi al familiarizării cu elementele de drept.
La activitate au participat aproximativ 140 de elevi din trei unități școlare, totodată fiind distribuite pliante și materiale preventive, ocazionat de discuțiile purtate cu cetățenii din comuna Berevoești.

Ziua a treia a marcat ca eveniment deosebit întâlnirea pe linia prevenirii și combaterii violenței domestice la Curtea de Argeș, unde polițiștii C.A.P.C. Argeș, împreună cu specialiști ai Direcției de Asistență Socială a Primăriei Curtea de Argeș și reprezentanți ai comunității au discutat aspecte privind modul de acțiune al echipelor care intervin la evenimente de această natură, aspecte de ordin legal, dar și situații punctuale din rândul beneficiarilor de măsuri de protectie socială ce pot degenera în acte de violență, la care să se intevină în viitor.

A patra zi a fost marcată de două evenimete cu specific deosebit, unul fiind desfăşurat la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Sf. Filofteia – Valea Mare din Ștefănești, de către poliţiştii C.A.P.C. Argeş, împreună cu polițiștii Serviciului Rutier Argeş pe tema educației rutiere, precum și prevenirea delicvenţei juvenile și victimizării în rândul elevilor.

Al doilea eveniment, dintr-o categorie mai rar adusă în atenție, este activitatea desfășurată în Gara Sud Pitești, împreună cu polițiștii Serviciului Județen de Poliție Transporturi Argeș. În cadrul activității, polițiștii au purtat discuții cu persoanele aflate în tranzit privind metodele de înșelăciune, prevenirea cerșetoriei și a furturilor din buzunare.

Share With: