China este acuzată de mai multe state că desfășoară o amplă campanie de atacuri cibernetice
Mai multe state, printre care SUA și Marea Britanie, acuză China că desfășoară de mult timp o campanie amplă de atacuri cibernetice.
Statele Unite și patru dintre cei mai apropiați aliați ai săi au acuzat joia trecută China că desfășoară de 12 ani o campanie de atacuri cibernetice care a sustras secrete comerciale și tehnologice de pe computerele companiilor din 12 țări, afectând aproape fiecare industrie globală majoră, precizează washingtonpost.com.
Statele Unite au anunţat inculparea a doi cetățeni chinezi cu legături cu Guvernul de la Beijing, acuzaţi că au comis atacuri cibernetice împotriva a 12 ţări şi şi-au subliniat din nou determinarea de a lupta „împotriva agresiunilor economice” ale gigantului asiatic, relatează AFP, citată de magnanews.ro.
Zhu Hua şi Zhang Shilong ar face parte dintr-un grup cunoscut sub numele de APT10 – care operează din China, în coordonare cu Ministerul Securităţii Statului.
Din 2006 în 2018, acest grup a purtat ”o campanie mondială de intruziune în computere”, cu scopul de a fura date confidenţiale şi secrete industriale de la zeci de întreprinderi din 12 ţări. Ei ţinteau în special societăţi de servicii specializate în gestionarea la distanţă a serviciilor informatice ale altor întrprinderi sau organizaţii – Managed Service Provider (MSP).
Hackerii numiți în rechizitoriu sunt acuzați că fac parte dintr-o campanie de furt informatic sponsorizată statal care vizează tehnologii avansate ale aplicațiilor militare și comerciale. Pe lângă Statele Unite și Marea Britanie, alte ținte ale hackerilor includ Franţa, Germania, Canada, Japonia, Suedia și Elveția, conform washingtonpost.com.
Hackerii s-au folosit de spear-phishing pentru a păcăli angajații companiilor și reprezentanți ai guvernelor să deschidă e-mail-uri care conțineau malware, oferind hackerilor acces la detalii legate de datele de autentificare
China a răspuns la acuzațiile Statelor Unite, acuzând la rândul său că SUA fabrică evenimente din nimic.
Beijingul a acuzat și Marea Britanie și alte state aliate că răspândesc „zvonuri” fabricate despre China cu alte motive și a avertizat că aceste acuzații pot afecta legăturile cu China.
Ministerul de Externe britanic a identificat drept autor al atacurilor „malware” un grup cunoscut sub numele de APT10, care acţionează pentru Ministerul chinez al Securităţii Statului. „Aproape cu certitudine” acest grup continuă să atace companii, cu obiectivul de a obţine „secrete comerciale”, se arată într-o notă emisă de MAE britanic. Centrul Naţional pentru Securitate Cibernetică al Regatului Unit a ajuns la concluzia că grupul APT10 este responsabil, cel puţin din anul 2016, de o campanie împotriva furnizorilor de servicii administrate. Prin această campanie, hackerii chinezi încearcă să obţină informaţii comerciale sensibile şi de proprietate intelectuală de la aceşti furnizori şi de la clienţii lor şi este foarte probabil ca acestea să fie operaţiuni de spionaj comercial, se mai arată în comunicatul MAE britanic, scrie viata-libera.ro.
Ministrul de externe britanic, Jeremy Hunt, a cerut Chinei să înceteze intruziunea cibernetică împotriva mai multor state şi a acuzat această ţară că îşi încalcă angajamentele asumate atât pe plan bilateral faţă de Regatul Unit, cât şi în cadrul G20. Este pentru prima dată când guvernul britanic acuză deschis China de o campanie de piraterie informatică şi spionaj digital.