Hotspot-urile Wi-Fi de la Campionatul Mondial ar putea reprezenta un risc de securitate major
Cercetătorii în securitate avertizează suporterii fortbalului care călătoresc în Rusia cu privire la o serie de probleme de securitate cibernetică ale hotspot-urilor Wi-Fi din aceasă țară.
Fanii fotbalului european care se duc în Rusia pentru Campionatul Mondial de anul acesta sunt avertizați să fie atenți când se conectează la rețelele Wi-Fi locale. Cercetătorii în securitate ai Kaspersky Lab au publicat rezultatele unei cercetări care arată că un număr mare de conexiuni din Rusia ar putea reprezenta un potențial risc de securitate pentru oricine se loghează la ele, scrie techradar.com.
Kaspersky Lab a analizat rețelele Wi-Fi publice din 11 orașe gazdă care includ Moscova, Sochi și Saint Petersburg. Au descoperit că multe dintre aceste rețele wi-Fi nu aveau criptare și algoritmi de autentificare.
Conform cercetării, 7.176 dintre cele aproximativ 32.000 de rețele Wi-Fi publice din orașele care găzduiesc Campionatul Mondial de Fotbal 2018 nu criptează traficul. Acest lucru înseamnă că pot să aibă probleme de siguranță, prin urmare, microbiștii ar trebui să aibă grijă de datele lor personale, mai ales când folosesc conexiuni Wi-Fi deschise, relatează clubitc.ro.
Concluziile Kaspersky Lab se bazează pe analiza conexiunilor publice de Wi-Fi din cele 11 orașe gazdă ale Campionatului Mondial de Fotbal 2018: Saransk, Samara, Nizhny Novgorod, Kazan, Volgograd, Moscova, Ekaterinburg, Sochi, Rostov, Kaliningrad și Sankt Petersburg.
Top 3 orașe cu cel mai mare procent de rețele Wi-Fi care nu sunt sigure include Sankt Petersburg (37%), Kaliningrad (35%) și Rostov (32%). În schimb, cele mai sigure locuri sunt în orașe relativ mici – de exemplu, Saransk (doar 10% sunt conexiuni Wi-Fi deschise) și Samara (cu 17% puncte Wi-Fi deschise). Aproape două treimi dintre toate rețelele Wi-Fi din aceste locuri folosesc protocolul Wi-Fi de acces protejat (WPA/WPA2) pentru criptarea traficului, un protocol considerat unul dintre cele mai sigure pentru utilizarea Wi-Fi.
Totuși, trebuie remarcat că și rețelele WPA/WPA2 pot permite atacuri de tip forță brută și pe bază de „dicționar”, precum și atacuri de tip „key reinstallation”, ceea ce înseamnă că nu sunt sigure la modul absolut.
Chiar dacă o rețea cere o parolă solidă, ar trebui să rămâneți vigilenți. Infractorii pot găsi parola de la rețeaua dintr-o cafenea, de exemplu, și crea apoi o conexiune falsă cu aceeași parolă. Acest lucru le permite să fure cu ușurință datele personale ale utilizatorilor. Nu vă încredeți decât în denumirile de rețele și în parolele pe care vi le dau angajații din locul respectiv, relatează hotnews.ro.
Pentru a spori protecția, specialiștii Kaspersky Lab recomandă să opriți conexiunea Wi-Fi atunci când nu o folosiți. Acest lucru vă va permite și să economisiți bateria. De asemenea, recomandăm dezactivarea opțiunii de conectare automată la rețelele Wi-Fi disponibile.
„Lipsa criptării traficului, în contextul unor evenimente la scară largă, cum este Campionatul Mondial de Fotbal, transformă rețelele Wi-Fi într-o țintă pentru infractorii care vor să ajungă la datele utilizatorilor”, spune Denis Legezo, Senior Security Researcher la Kaspersky Lab. „Chiar dacă aproximativ două treimi dintre toate punctele de acces Wi-Fi, aflate în orașele gazdă ale Cupei Mondiale de Fotbal, folosesc protocolul Wi-Fi de acces protejat (WPA/WPA2), nici măcar acestea nu pot fi considerate sigure dacă parola este vizibilă oricui. Cercetarea noastră arată, încă o dată, că securitatea cibernetică înseamnă să te gândești la întreaga infrastructură, nu doar la câteva aspecte.”