Interviu cu dl. Dan Tomescu, Guard One, Câștigător OSPA România 2017 la categoria „Agenți de Securitate”
Dan Tomescu este agent de securitate în cadrul companiei Guard One. Are 41 de ani, necăsătorit, fără copii. O pasiune: să-și facă treaba bine. În anul 2017 a fost desemnat drept „Agentul Anului” în cadrul Galei Premiilor OSPA România 2017.
Fapte:
Dan Tomescu a făcut parte din personalul de intervenție care a asigurat securitatea participanților la un eveniment public, în apropierea Pieței Unirii din București. Pe timpul desfășurarii evenimentului, uneia dintre participante i-a fost smuls telefonul din mână. Dl. Tomescu a început urmărirea infractorului, a alertat echipajele de poliție cu care a menținut legatura, a ajutat la prinderea și identificarea infractorului, depunând apoi mărturie. Modul de acțiune al agentului de securitate Tomescu a fost prelucrat cu tot personalul din compunerea Structurii de Intervenție Rapidă a companiei.
Juriul OSPA a afirmat despre dl. Dan Tomescu cum că “este un exemplu de pasiune și dedicație pentru profesia aleasă”.
OSPA: Cum a fost la Gala Premiilor OSPA, sus pe scenă?
Dan Tomescu: Emoție, emoție multă și bucurie. Pentru mine a fost, minunat, a fost ca o seară de „Oscar”. M-am bucurat enorm pentru premiu, deoarece a fost încununarea a multor ani de muncă. Știu că juriul a ales pe baza înscrierii la concurs, respectiv acțiunea de la evenimentul public, când am ajutat la prinderea unui infractor, dar eu vreau să consider că premiul reprezintă o recunoaștere a muncii mele de agent de securitate de ani de zile. Adevărul este că munca de agent de securitate nu primește de multe ori recunoașterea pe care o merită.
OSPA: Cum este să fii cel mai bun agent de securitate din țară?
Dan Tomescu: Dincolo de aplauze și de felicitările de la Gală, Premiul OSPA te obligă – pe tine ca individ – să arăți că juriul nu s-a înșelat, că ești în fiecare zi la nivelul criteriilor de jurizare care te-au adus în postura de câștigător și că ești capabil să ții mereu ștacheta sus. Chiar dacă inițial mă gândeam că „OK, am câștigat un premiu”, treptat, din reacția colegilor și nu numai a lor, am realizat că a primi un asemenea premiu este un lucru extrem de onorant. E o recunoaștere a muncii mele și acest lucru înseamnă foarte mult pentru mine.
OSPA: Există această idee că „oricine poate fi agent de securitate”. Cât de adevărată sau neadevărată este această idee preconcepută?
Dan Tomescu: Nu cred că este genul de muncă ce poate fi făcută de oricine. Iată de ce: în primul rând, trebuie să fii tu clădit ca om într-un anume fel, să ai un psihic bun. În al doilea rând trebuie să fii un om echilibrat și să ai măsură în absolut tot ce faci, indiferent că ești la muncă sau ești acasă. În al treilea rând, dar abia în al treilea rând, trebuie să te ajute un pic și fizicul. Pare că este o meserie pe care poate să o facă toată lumea, dar nu este așa. Asta dacă vrei să fii un agent bun de securitate. Activitatea, acțiunile la care participi, triază și triază foarte repede pe cei care pot fi agenți buni de cei care mai bine ar căuta o meserie în care timpul are răbdare cu tine și unde nu trebuie să iei decizii corecte în fracțiuni de secundă. Nu în cele din urmă, trebuie să ai în vedere că este o meserie care implică unele riscuri.
OSPA: În ceea ce vă privește, ați avut momente în care ați zis: „Gata, mi-a ajuns”?
Dan Tomescu: O, da! Dar de fiecare dată mi-am dat seama că făceam exact ceea ce-mi plăcea să fac în viață. E foarte important să vii cu plăcere la muncă în fiecare zi și – tot așa – în fiecare zi să vrei să faci bine lucrul acela, să fii cel mai bun. Dacă nu vrei să fii cel mai bun în ceea ce faci, cum să spun, mai bine nu faci.
OSPA: Pentru reuși să fii cel mai bun în ceea ce faci, ce este cel mai important: ce ți-a dat natura sau pregătirea?
Dan Tomescu: Cred că trebuie să înveți să faci cel mai bine cu ce ți-a dat natura. Cu siguranță, este o meserie în care parametrii fizici ai unei persoane contează. Și la Poliție, dacă te duci, au un standard de înălțime… Dar fizicul este doar punctul de plecare, iar de abilitățile unei persoane de a face față cerințelor meseriei de agent de securitate îți poți da seama abia în momentul în care începe pregătirea profesională. Este o meserie care presupune riscuri și abilitatea de a gestiona acele riscuri – singur sau împreună cu echipa – este definitorie. Au fost agenți care au murit în post, au fost agenți care au fost bătuți crunt, au fost agenți care au fost agresați fizic și verbal. Tu, ca agent, trebuie să știi cum să reacționezi prompt și corespunzător la fiecare tip de pericol sau risc de agresiune, astfel încât să-ți îndeplinești misiunea postului, să pui capăt efectiv incidentului fără să escaladezi gradul de agresiune.
OSPA: De ce este nevoie pentru a te pregăti pentru a face față cu succes riscurilor?
Dan Tomescu: În primul rând trebuie să te pregătești teoretic, căci pregătirea teoretică îți pune la dispoziție bagajul de cunoștințe necesare pentru a reacționa corespunzător fiecărei situații. Dacă vreți, teoria ne ajută să învățăm din greșelile altora, căci ca agent de pază nu prea ai cum să înveți din greșelile tale. Nu prea mai apuci să faci o a doua sau o a treia greșală în meseria asta. Cursurile pe care le faci te ajută să fii pregătit să acționezi corect. Apoi, în cadrul firmei, se discută cazuri și situații, împărtășești experiența ta cu colegii… În al doilea rând, trebuie un pic – dacă nu mai mult – de pregătire psihologică, deoarece în această meserie interacționezi cu oamenii – buni sau răi – și trebuie să fii pregătit mereu să ai reacția potrivită.
OSPA: Revenind la OSPA, cum vi s-a părut Gala?
Dan Tomescu: Foarte frumos. Am avut ocazia să cunosc persoane deosebite, care lucrează în acest domeniu de foarte mult timp. A fost o seară extaordinară și o amintire pe care, probabil, o să o port cu mine toată viața.
OSPA: A schimbat ceva acolo, adânc, în suflet acest premiu?
Dan Tomescu: Cu siguranță! Ca și câștigător al unui Premiu OSPA oamenii se uită la tine ca la un exemplu. Sunt oameni care se așteaptă să particip și la ediția din 2018, căci se așteaptă – probabil – „să-mi apăr titlul” ca să spun asa. Aceasta înseamnă pentru mine că trebuie să-mi fac treaba cum trebuie în fiecare zi și, dacă se poate, chiar mai bine. Aș vrea ca după ce am câștigat OSPA România să câștig și OSPA Europa, dacă se poate!