HomeStiriBusiness & TehnologiePână unde poate merge folosirea unui robot de securitate
pana-unde-poate-merge-folosirea-unui-robot-de-securitate

Până unde poate merge folosirea unui robot de securitate

pana-unde-poate-merge-folosirea-unui-robot-de-securitateO societate cere se ocupă de prevenirea abuzului animalelor va fi amendată în SUA deoarece a folosit roboți de securitate pentru a ține la distanță persoanele fără adăpost din fața clădirii.

O filială din San Francisco, SUA, a societății care se ocupă de prevenirea abuzului animalelor (SPCA) a ales folosirea unui robot de securitate care să patruleze și să alunge persoanele fără adăpost care se adunau în fața clădirii, scrie thestreet.com.

Organizația a închiriat un robot de securitate, numit K5, produs de compania Knightscope, care folosește senzori și camere pentru a  monitoriza activitatea infracțională.

Orașul s-a sesizat și a propus organizației să scape de robot sau să plătească o amendă de 1.000 de dolari pe zi deoarece acestea operează pe spațiul public fără permis, deoarece robotul patrulează pe trotuar, care aparține orașului.

Președintele filialei din San Francisco, Jennifer Scarlett, spune că robotul de securitate nu este o problemă ci tabăra creată pe trotuar de persoanele fără adăpost, conform gizmodo.com.

Problema are mai puțin de-a face cu tehnologia și are mai mult de-a face cu consecințele sociale ale modului in care este folosită. Organizațiile consideră că pot economisi bani prin folosirea roboților automați, dar astfel se reduce numărul de locuri de muncă și se agravează problema persoanelor fără adăpost, deoarece taberele cu persoane fără adăpost sunt ilegale.

Cu toate că folosirea robotului de către SPCA a fost criticată de mulți cetățeni deoarece împiedică persoanele fără adăpost să campeze, compania Knightscope nu a oferit robotul spre închiriere în acest scop, ci pentru a proteja propietatea, angajații și vizitatorii. Robotul a ajutat organizația să reducă furturile din autoturisme, să îmbunătățească siguranța și calitatea în zona de patrulare, conform unui purtător de cuvânt al Knightscope, citat de theverge.com.

Cu toate că Knightscope a creat robotul pentru a asigura securitatea obiectivelor, în acest caz alungarea persoanelor fără adăpost este cu siguranță un rezultat – intenționat sau nu. Deoarece este doar un robot, acesta nu poate spune că i s-a spus să facă ceva anume pentru că nu se întâmplă asta.

Cu toate acestea folosirea robotului ar putea fi eliminată de faptul că orașul a adoptat recent o lege care reglementează folosirea roboților pe străzi, vizând limitarea numărului acestora, în special cei destinați livrării de produse, iar această lege s-ar putea extinde și în cazul roboților de securitate.

 

 

 

Share With: