Autorizaţiile de securitate la incendiu, obligatorii de la 1 octombrie
De la 1 octombrie, obținerea autorizației de securitate la incendiu devine obligatorie, iar cei care nu au reușit să depună documentația pentru obținerea ei pot fi amendați.
Termenul de graţie pentru obţinerea autorizaţiilor de securitate la incendiu expiră la 1 octombrie. Termenul de graţie a fost introdus în martie 2016 şi prorogat ulterior în mod succesiv. Ultima oară, termenul pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu a fost prelungit la 30 iunie 2017, printr-un proiect de lege adoptat de Parlament. Astfel, s-a stabilit o amânare de încă trei luni, de la 30 iunie la 30 septembrie 2017, conform adevarul.ro.
Potrivit actului normativ privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 17/2016 pentru prorogarea termenului prevăzut la art. 30 alin. (4^1) din Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, beneficiarii care depun până la dată de 30 septembrie 2017 documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu sau au proiecte în avizare pentru finanţare sunt exceptaţi de la aplicarea amenzilor, dacă termenul de conformare nu va depăşi dată de 31 decembrie 2017.
Asadar, investitorii aflati in aceasta situatie mai pot inca beneficia de facilitatea de a intra in legalitate, daca reusesc sa depuna documentatia pentru obtinerea autorizatiei pana la sfarsitul acestei luni si sa obtina autorizatia pana la sfarsitul acestui an, conform unor reprezentanti ai casei de avocatura PeliFilip, citati de hotnews.ro.
Aceasta facilitate reprezinta o oportunitate importanta de valorificat avand in vedere nivelul ridicat al amenzilor in domeniu ce pot sa ajunga pana la 50.000 RON (pentru situatiile in care nu se dispune si oprirea functionarii) si de care sunt pasibile chiar si organele de conducere ale institutiilor si societatilor comerciale, in nume propriu. Mai mult, este de asteptat ca, ulterior expirarii termenului de gratie numarul controalelor din partea ISU sa sporeasca.
In functie de situatia concreta, documentatia necesara in vederea emiterii autorizatiei ar trebui sa includa ca documente principale: avizul de securitate la incendiu, autorizatia de construire, procesul verbal de receptie la terminarea lucrarilor, scenariul de securitate la incendiu, referatul verificatorului de proiect atestat si documentatie cu caracter tehnic privind lucrarile de constructie.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a creat un Ghid online pentru obținerea avizelor, autorizațiilor de securitate la incendiu și protecție civilă pe care l-a pus la dispoziția propietarilor sau beneficiarilor clădirilor, conform securityportal.ro.
Astfel, cu ajutorul acestui ghid, proprietarii sau beneficiarii construcțiilor/amenajărilor (în cazul avizului/autorizației de securitate la incendiu) sau cei care dețin sau administrează adăposturi de protecție civilă sau puncte de comandă (în cazul avizului/autorizației de protecție civilă) au posibilitatea de a verifica dacă acestea se încadrează în categoriile de construcții care se supun acestor procese de avizare — autorizare.
Totodată, aplicația oferă informații legate de documentația ce trebuie depusă în vederea emiterii, de către inspectoratele județene pentru situații de urgență și cel al București — Ilfov, a acestor acte administrative.
De asemenea, această aplicație conține un link prin intermediul căruia poate fi accesată lista verificatorilor de proiecte și a experților tehnici atestați în domeniul situațiilor de urgență de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.
Mai multe detalii legate de acest ghid de avizare — autorizare pot fi obținute prin consultarea paginii web a IGSU — www.igsu.ro — http://www.ijsunt.ro/ghid/ și cele ale inspectoratelor județene pentru situații de urgență/București-Ilfov.