Tehnologia anti drone prezentă la ISC West 2017
Tehnologia anti drone a apărut ca răspuns la folosirea acestora pentru a introduce obiecte de contrabadă în închisori și dispozitive explozive pe câmpurile de luptă.
Conform unui raport publicat recent de Grand View Research, se așteaptă ca piața globală anti drone să ajungă la 1,85 miliarde până în 2024. Nevoia de a proteja eficient clădirile și infrastructura importantă împotriva amenințărilor dronelor a dus la apariția pieței anti drone, scrie securityinforwatch.com.
La ISC West din Las Vegas au fost prezente mai multe companii care oferă soluții și servicii anti drone. O astfel de companie care se află în prim-planul oferirii tehnologiei anti drone pentru piața de securitate este Dedrone.
Dedrone și-a prezentat tehnologia DroneTracker la ISC West 2017. Platforma DroneTracker folosește o multitudine de senzori – scanere cu radiofrecvență, microfoane, camere și chiar radar – și le combină cu un pachet software care permite utilizatorilor să identifice și să urmărească rapid dronele din apropiere. Pentru companiile care pot folosi legal oferă și o tehnologie care bruiază semnalul, îndepărtând dronele sau forțându-le să aterizeze.
O altă companie care detectează drone este Drone Shield. Compania a început să furnizeze produsele sale în urmă cu trei ani, iar acum are diverși utilizatori din 35 de țări din întreaga lume.
Drone Shield pemite tehnologiei acustice să detecteze dronele în timp ce zboară de la 1,2 kilometrii distanță.
Sistemul de detecție separă sunetul făcut de o dronă de zgomotul de fundal și apoi îl compară cu o bază de date ce conține sunetele produse de diferite drone și dacă se potrivește, utlizatotul este alertat, spune CEO-ul Drone Shield, Oleg Vornik.
În plus, DroneShield oferă o armă pentru drone, ca dimensiune și formă arată ca o bazooka. Acest dispozitiv poate forța o dronă necunoscută să se întoarcă sau să aterizeze controlat.
La începutul lui aprilie 2017, o dronă Phantom a fost interceptată deasupra curţii interioare a Penitenciarului din Ploieşti. Drona a fost doborâtă de gardieni folosind o mătură. Dispozitivul era ghidat de un apropiat al unei persoane aflate în detenţie şi transporta un telefon mobil ce trebuia să ajungă la un recidivist, scrie adevarul.ro.
„Sistemele aeropurtate de tip dronă sunt interceptate imediat deoarece emit semnale acustice şi sonore. A fost doborâtă cu o mătură. Imediat s-a dispus cercetarea persoanei în cauză care s-a descoperit că ar fi comandat respectiva dronă, fiind transferată la un penitenciar de maximă siguranţă”, a explicat Cristina Comnea, purtător de cuvânt al Penitenciarului Ploieşti.
Colin Bull, consultant al firmei SQS, o companie de asigurare a calității care oferă servicii de testare și administrare, se întreabă dacă dronele sunt cea mai mare amenințare globală de securitate a viitorului. El consideră că trebuiesc luate o serie de măsuri pentru a asigura protecția împotriva dronelor ostile. Una dintre acestea este implementarea de către guvern a unor reguli stricte pentru controlarea modului de folosire a dronelor, în special a celor autonome. Asta ar include standardizarea frecvențelor folosite de drone, făcând mai ușoară interceptarea lor de către echipele de securitate. Cele automate ar trebui să ofere oricând informații agențiilor de aplicare a legii. Informațiile trebuie să cupridă detalii despre planul de zbor, deținătorul dronei, ce are la bord și ce misiune are, scrie cbronline.com.
Bull a mai precizat că măsurile de securitate pentru fiecare dronă sunt vitale pentru că riscă să fie deturnate de hackeri. El mai spune că guvernul din Marea Britanie a declarat că vrea să creeze un mediu în care dronele să fie operate în siguranță până în 2020.