HomeStiriSecuritate ITSecuritatea cibernetică, cea mai mare provocare pentru 66% dintre specialiști IT români
securitatea-cibernetica-cea-mai-mare-provocare-pentru-66-dintre-specialisti-it-romani

Securitatea cibernetică, cea mai mare provocare pentru 66% dintre specialiști IT români

securitatea-cibernetica-cea-mai-mare-provocare-pentru-66-dintre-specialisti-it-romaniStudiul Cisco Connect Digitalization Survey dezvăluie care este cea mai mare provocare pentru departamentele IT ale companiilor din România în următorii trei ani: securitatea.

Cea mai mare provocare pentru departamentele IT ale companiilor în următorii trei ani o reprezintă securitatea, relevă studiul Cisco Connect Digitalization Survey, efectuat în rândul a 250 de profesioniști IT prezenți la ediția 2016 a Cisco Connect. Astfel, 66% dintre respondenți indică securitatea și managementul riscului ca fiind în top pe agendele departamentelor de IT, urmate de creșterea rapidă a traficului (40% dintre respondenți), digitalizare și cloud computing, indicate fiecare de un procent de 34% dintre respondenți. O treime dintre cei chestionați au semnalat nevoia reducerii costurilor ca unul dintre principalii factori care vor afecta departamentul IT, scrie agora.ro

Conform studiului, 87% dintre respondenți se declară foarte preocupați de securitatea IT a companiei în care lucrează și 12% relativ preocupați. În prezent, companiile, indiferent de dimensiunea lor, sunt constant expuse riscului unui atac cibernetic și principala provocare pentru ele este de a identifica rapid, de a izola și de a diminua efectele atacului. Cu toate acestea, doar 14% dintre cei chestionați indică securitatea ca fiind un obstacol în calea digitalizării companiei din care provin.

”Fără securitate nu este posibilă digitalizarea, iar fără digitalizare nu putem vorbi despre evoluție în mediul public și privat. Când ne referim la digitalizare nu are sens să ne întrebăm dacă se va întâmpla, ci când. Faptul că peste jumătate dintre profesioniștii IT care au răspuns chestionarului la Cisco Connect 2016 anticipează un impact major al digitalizării asupra firmelor din care provin este o dovadă de maturitate a pieței.  În același timp, dependența tehnologică ce se construiește acum mai rapid ca niciodată crește nevoia de protecție pentru companii, astfel că discuția despre securitate trebuie să fie pe masa oricărui consiliu de administrație, din orice companie”, a declarat Dorin Pena, director general Cisco România.

Pe măsură ce digitalizarea se face tot mai resimțită și totul se conectează, datele devin cel mai important capital al unei companii sau țări, relatează Agerpres.ro

Abilitatea de a securiza datele și de a le utiliza pentru a oferi servicii pe baza lor consituie un factor de succes. Chestionați asupra impactului pe care digitalizarea îl va avea asupra companiilor lor, 51% anticipează un impact major, în timp ce 33% se așteaptă ca strategia de business să le fie afectată de acest trend într-o oarecare măsură în următorii 1 până la 3 ani.

La capitolul obstacole în calea digitalizării, cei mai mulți (29%) au identificat lipsa bugetelor, 24% lipsa de informare asupra felului în care digitalizarea i-ar putea ajuta și doar 9% infrastructura IT precară.

“Rețeaua are un rol major – nu există niciun business digital care să nu depindă de rețea. Rețelele conectează orice, inclusiv alte rețele, centre de date, medii virtuale, cloud-ul, dispozitive mobile și dispozitive finale. Rețeaua are un rol cheie întrucât nu se poate vorbi despre digitalizarea unei companii fără rețele. Dacă există vizibilitate asupra infrastructurii, atunci aceasta poate fi și securizată. Prin urmare, este corect să spunem că rețeaua este critică pentru furnizarea unui răspuns extins la atacuri cibernetice”, a mai adăugat Dorin Pena.

 

 

 

Share With: