Gigantii IT vor colabora pentru oprirea propagandei teroriste
YouTube, Facebook, Twitter, Microsoft și polițiștii specializați în combaterea terorismului vor coopera indeaproape pentru a elimina continutul cu caracter extremist de pe site-uri.
YouTube, Facebook, Twitter si Microsoft vor coopera indeaproape pentru a elimina continutul cu caracter extremist de pe site-uri, anunta Reuters, citat de business24.ro.
“Speram ca aceasta colaborare sa creasca eficienta masurilor de eliminare a continutului cu caracter extremist care a devenit extrem de presant”, au mentionat intr-un comunicat de presa companiile implicate in aceasta campanie.
YouTube si Facebook au ajuns la un nivel in care hashtag-urile sunt aplicate automat pe postarile considerate a intra in categoria mesajelor cu caracter extremist, dar alte retele s-au bazat pana acum doar pe raportarile date de alti utilizatori cu privire la continutul postarilor.
De asemenea, acestia folosesc operatori umani care sa indeparteze mesajele respective, timpul alocat acestor operatiuni fiind extrem de indelungat.
In primele 8 luni ale acestui an, Twitter a suspendat 235.000 de conturi care raspandeau mesaje propagandistice ale extremistilor din diverse grupari teroriste, dar, in ultimele luni, compania a fost nevoita sa mareasca numarul personalului care se ocupa cu identificarea si blocarea raspandirii mesajelor extremiste.
Anul trecut, UE a organizat prima intrunire a Forumului pentru Internet, unde s-a abordat direct problema reprezentata de raspandirea mesajelor cu caracter extremist in mediul online.
În perioada 29 – 30 noiembrie 2016, polițiștii din România, Belgia, Franța și Olanda, sub coordonarea Europol, au acționat pentru combaterea propagandei teroriste și a materialelor promovate de grupări teroriste, menționează IGPR.
Din datele existente reiese că membrii grupărilor teroriste folosesc și rețelele de socializare pentru radicalizarea, recrutarea și instigarea la acțiuni extremiste.
În acest context, la Haga, a avut loc o întâlnire a specialiștilor în combaterea terorismului din cele 5 țări, care a avut ca scop identificarea și luarea măsurilor necesare pentru îndepărtarea de pe internet a mesajelor care incitau la acțiuni teroriste și violente.
În urma activității comune a polițiștilor participanți au fost identificate 1.814 mesaje care incitau la acțiuni teroriste și violente, promovate în 9 limbi, pe 35 de platforme online. Acestea au fost reclamate administratorilor platformelor, pentru ca aceștia să ia măsuri în vederea îndepărtării lor.