HomeStiriSecuritate ITNo More Ransom: Parteneriatul public-privat pentru a opri fenomenul ransomware
no-more-ransom-parteneriatul-public-privat-pentru-a-opri

No More Ransom: Parteneriatul public-privat pentru a opri fenomenul ransomware

no-more-ransom-parteneriatul-public-privat-pentru-a-opriPoliția din Olanda, Europol, Intel Security și Kaspersky Lab își unesc forțele pentru a lansa proiectul No More Ransom pentru a combate împreună fenomenul ransomware.

Ransomware-ul este un tip de programe malware care blochează computerele victimelor sau le criptează datele, solicitând plata unei răscumpărări, ca să poată recăpăta controlul asupra dispozitivului sau fișierelor afectate, scrie go4it.ro.

Fenomenul ransomware este una dintre cele mai mari amenințări pentru instituțiile de aplicare a legii din Uniunea Europeană: aproape două treimi dintre statele membre UE derulează investigații asupra acestei forme de atac malware. Chiar dacă ținta este reprezentată, cel mai adesea, de dispozitivele utilizatorilor individuali, rețelele companiilor – și uneori cele guvernamentale – sunt și ele afectate. Numărul victimelor crește într-un ritm alarmant: potrivit Kaspersky Lab, numărul utilizatorilor atacați de programe de tip crypto-ransomware a crescut cu 5.50%, de la 131.000, între 2014-2015, la 718.000, în perioada 2015-2016.

Politia Olandeza a anunțat pe 25 iulie, în cadrul conferinței de lansare a proiectului No More Ransom, că în România au fost 2.889 de victime ale programului ransomware Shade.

Obiectivul portalului NoMoreRansom.org este să fie o resursă online utilă pentru victimele atacurilor de tip ransomware. Utilizatorii pot găsi aici informații despre ce înseamnă “ransomware”, cum funcționează și, cel mai important, cum să se protejeze. Conștientizarea este esențială, pentru că nu există chei de decriptare pentru toate formele de malware existente în prezent. Dacă un dispozitiv a fost infectat, există riscul ca informațiile să se piardă pentru totdeauna. Utilizarea responsabilă a Internetului, urmând o serie de sfaturi de siguranță cibernetică, poate preveni acest fenomen, scrie Agora.ro.

În cadrul proiectului, utilizatorii primesc instrumente care s-ar putea să-i ajute să-și recupereze datele, după ce au fost blocate de infractori. În acest stadiu, portalul conține patru instrumente de decriptare pentru diferite forme de malware, cel mai recent fiind dezvoltat în iunie 2016, pentru varianta Shade.

Proiectul a fost gândit ca o inițiativă non-comercială, menită să aducă instituții publice și private de aceeași parte a baricadei. Având în vedere natura schimbătoare a programelor de tip ransomware și faptul că infractorii dezvoltă permanent alte versiuni, portalul este deschis să primească noi parteneri.

Raportarea atacurilor de ransomware către cei responsabili cu aplicarea legii este foarte importantă, pentru a sprijini autoritățile să facă o evaluare mai corectă a situației de ansamblu, și să poată combate această amenințare mai eficient. Site-ul No More Ransom oferă victimelor posibilitarea să anunțe incidentele prin intermediul mecanismelor naționale de raportare ale Europol.

Dacă ați fost victimele unui atac ransomware, vă recomandăm să nu plătiți răscumpărarea. Făcând acea plată, le susțineți afacerea infractorilor cibernetici. În plus, nu există nicio garanție că, plătind, veți recupera accesul la datele criptate.

Victimele ransomware-ului cresc economia subterană, care, la randul său, sporește numărul infractorilor și numărul atacurilor, a declarat Jornt van der Wiel, cercetător de securitate în cadrul Kaspersky. “Putem schimba situația doar dacă ne coordonăm eforturile pentru a lupta împotriva ransomware-ului”, a precizat acesta, citat de smartnews.ro.

“Ne așteptăm să ajutăm mulți oameni să își recupereze controlul asupra fișierelor și să creștem gradul de conștientizare și educare a populației în ceea ce privește păstrarea dispozitivelor curate de malware“, a declarat Wil van Gemert, director adjunct de operațiuni al Europol. 

 

 

 

Share With: