HomeStiriSecuritate FizicaPolițiști și agenți de pază, trimiși în judecată pentru mită
politisti-si-agenti-de-paza-dati-in-judecata-pentru-abonare-la-mita

Polițiști și agenți de pază, trimiși în judecată pentru mită

politisti-si-agenti-de-paza-dati-in-judecata-pentru-abonare-la-mitaParchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa a dispus cercetarea unor agenți de poliție și agenți de pază pentru luare de mită într-un dosar al furturilor de fier vechi şi îngrăşăminte chimice.

La data de 31 mai 2016, procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa a emis rechizitoriul şi a dispus trimiterea în judecatăa unui număr de 9 agenţi de poliţie din cadrul Secţiei de Poliţie Maritimă Constanţa, 2 agenţi de poliţie din cadrul Secţiei 5 Poliţie Constanţa, 3 agenţi de poliţie de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă şi 6 agenţi de pază pentru comiterea infracţiunilor de luare de mita, asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni, complicitate la furt calificat şi folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii/permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, se arată într-un comunicat al DGA.

Totodată, au fost trimise în judecată alte 14 persoane fără calitate specială pentru comiterea infracţiunilor de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, furt calificat şi dare de mita.

Prejudiciul stabilit în cauză este de 340.000 lei. 

În fapt, în baza denunţurilor formulate de către trei poliţişti de frontieră la Direcţia Generală Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Constanţa, lucrătorii serviciului nostru au fost delegaţi de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa să efectueze cercetări privind o grupare infracţională care avea ca scop sustragerea din Portul Constanţa de fier vechi şi îngrăşăminte chimice. Totodată, s-a stabilit că mai mulţi lucrători M.A.I. sprijineau activitatea infracţională a persoanelor care au iniţiat şi aderat la grupul respectiv.

Din cercetări a rezultat existenţa unui grup de 14 de persoane, majoritatea cu antecedente penale, care în schimbul unor sume de bani beneficiau de sprijinul, protecţia şi informaţiile furnizate de poliţişti şi agenţi ai unor firme de pază, pentru a sustrage zilnic fier vechi şi îngrăşăminte chimice din vagoanele C.F.R. şi de pe platforma industrială a portului Constanţa. Poliţiştii fie furnizau informaţiile legate de activităţile poliţieneşti, de acţiunile de depistare şi supraveghere a zonelor din care se furau bunurile, fie omiteau să se sesizeze despre aspectele constatate.

Concret, lucrătorii de poliție trimişi în judecată efectuau controale formale în zonele de competenţă, ingorau prezenţa hoţilor şi întocmeau rapoarte de activitate în care consemnau că totul este în regulă sau nu le întocmeau deloc.

În schimbul acestor acte, poliţiştii primeau sume de bani ca un abonament la mită, mai ales că de regulă, hoţii erau şi avertizaţi în timp util despre tot parcursul activităţilor oficiale pentru a-i proteja pe aceştia să nu fie surprinşi de colegi de-ai lor.

Pentru completarea probatoriului, lucrătorii Direcţiei Generale Anticorupţie, în baza ordonanţei de delegare a Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, în cooperare cu I.P.J. Constanţa, I.J.J. Constanţa şi Gruparea Mobilă de Jandarmi Constanţa, au efectuat 15 percheziţii domiciliare, incluzând şi sediile Serviciului Poliţie Transporturi Maritime şi a Grupului de Nave Constanţa din cadrul Gărzii de Coastă. Toţi poliţiştii vizaţi de percheziţii în sediile M.A.I. şi domicilii au fost aduşi cu mandat la sediul S.J.A. Constanţa pentru audieri împreună cu persoanele suspectate de sustragerea fierului vechi şi a îngrăşămintelor chimice.

Cu ocazia efectuării percheziţiilor a fost depistată o cantitate de aproximativ 58 de tone îngrăşăminte chimice de diferite tipuri, sigilii tip C.F.R. nefolosite (noi), sume de bani şi diferite înscrisuri. 

În urma audierilor şi a administrării probelor, procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa a dispus reţinerea, prin ordonanţă pentru 24 de ore, a 17 persoane, dintre care 7 lucrători M.A.I., iar ulterior, Tribunalul Constanţa a dispus arestarea preventivă a acestora şi a altor trei care s-au sustras urmăririi penale, pentru o perioadă de 29 de zile, măsura fiind prelungită pentru încă 30 de zile.

 

 

 

Share With: