Android, cea mai mare victima a malware-ului mobil
Amenințarea malware pe sistemul de operare mobil Google Android continuă să crească, numărul aplicațiilor malițioase crescând de patru ori în 2014.
Acestea sunt concluziile Raportului privind Amenințările Mobile al Pulse Security, care a scanat 2,5 milioane de aplicații pentru a contura peisajul malware–ului mobil actual, scrie Smartnews.
Android s-a dovedit a fi cea mai mare victimă a malware-ului mobil, raportul remarcând că sistemul de operare numără în prezent 97% din totalul malware-ului mobil.
“Numai în 2014 au existat 1268 de familii cunoscute de malware Android, ceea ce reprezintă o creștere cu 464 față de 2013 și cu 1030 față de 2012″, a remarcat Pulse Secure, adăugând că anul trecut au fost create aproape un milion de aplicații malware, o creștere procentuală de 391% față de 2013.
Jumătate dintre aceste aplicații Android malware au moștenit, probabil, vulnerabilitățile de securitate prin intermediul reciclării iresponsabile a librăriilor software, potrivit cercetătorilor care au descoperit Heartbleed.
iOS, pe de altă parte, a trecut anul aproape neatins. Raportul arată că au existat doar patru atacuri targeted iOS în 2014, majoritatea fiind concepute pentru a se infiltra în dispozitivele sparte.
Cu toate acestea, raportul subliniază că WireLurker, care a atacat iphone-urile și iPad-urile în luna noiembrie a anului trecut, este primul exemplu de dispozitiv iOS ne-spart infectat prin legarea la un dispozitiv Mac infectat.
Creșterea malware-ului ar trebui să pună în gardă întreprinderile, Pulse Secure remarcând că firmele ar putea dori să gândească de două ori înainte de a introduce politici BYOD și de a revizui în mod regulat aceste politici în cazul în care decid să continue cu ele.
Raportul Pulse Secure vine la doar o zi după ce Bitdefender a descoperit o vulnerabilitate în aplicația Instapaper Android care a expus datele personale a sute de mii de utilizatori riscului.