HomeStiriSecuritate ITBanda de infractori cibernetici, arestata de Europol
saib

Banda de infractori cibernetici, arestata de Europol

saibPoliția din Europa a demontat o bandă de fraudă cibernetică, printr-o operațiune comună derulată în Marea Britanie, Italia, Spania, Polonia, Belgia și Georgia. 

Operațiunea a fost finalizată prin arestarea a 49 de persoane suspecate de comiterea unor fraude financiare care implică intruziuni în conturile email., scrie Smartnews.

Poliția a percheziționat 58 de proprietăți și a confiscat laptop-uri, hard disk-uri, telefoane, tablete, carduri de credit, numerar, cartele SIM, stick-uri de memorie, documente false și documente privind conturi bancare. 

Operațiunea a fost coordonată de Centrul European Cybercrime Europol (EC3) și Eurojust, a fost susținută de agențiile de aplicare a legii din Marea Britanie și J-CAT (Joint Cyber Action Taskforce) și condusă de Andy Archibald, director adjunct al Unității Național Cyber Crime din cadrul Național Crime Agengy. 

J-CAT, lansată la 1 septembrie 2014, este formată din ofițeri de legătură din state europene, din parteneri de aplicare a legii din afare UE și EC3 și a fost creață pentru a derula acțiuni coordonate împotriva amenințărilor cheie asupra securității cibernetice și împotrivă principalelor ținte. 

Potrivit EC3, anchetele paralele au dezvăluit fraude internaționale în valoare de 6 milioane de euro într-o perioadă foarte scurtă de timp. 

Banda de infractori cibernetici a folosit atacuri man-în-the-middle și repetate intruziuni în computere împotriva companiilor europene medii și mari, prin intermediul tehnicilor malware și de inginerie socială. 

Odată ce s-a asigurat accesul la conturile email corporative ale companiilor, infractorii au monitorizat comunicațiile pentru a detecta solicitările de plată. Clienților companiei li s-a solicitat apoi, de către infractorii cibernetici, să efectueze plățile în conturi bancare controlate de grupul infracțional. 

Aceste plăți au fost imediat încasate prin diferite mijloace. Suspecții, în principal din Nigeria, Camerun și Spania, au transferat profiturile ilicite în afară Uniunii Europene printr-o rețea sofisticată de tranzacții de spălare a banilor. 

Pentru coordonarea și comunicarea între diferiții agenți implicați în această operațiune transnațională, a fost stabilit un centru de coordonare la sediul Europol din Haga. 

Reprezentanții agențiilor de aplicare a legii participanți la operațiune au fost prezenți în centrul de coordonare, facilitând schimbul internațional de informații, împreună cu Eurojust. În același timp, specialiștii Europol au oferit suport operațional pe teren în Italia și Spania, prin intermediul birourilor mobile Europol.  

 

 

 

Share With: