PSIM-urile si noile tehnologii de securitate
Domeniul PSIM (Managementul Informațiilor de Securitate Fizică) trece prin schimbări semnificative, care ar putea duce la redefinirea conceptului.
Termenul PSIM (Physical Security Information Management) este prezent în industria securității de aproximativ 15 ani. Preluat de la conceptul SIM (security information management), a reprezentat aplicarea acestuia echipamentelor de securitate fizică într-o formă de sistem software care preia informații de la sisteme diverse de securitate (video, control acces, alarma de intruși) și care combină toate aceste date într-un sistem ce poate oferi un sens datelor, scrie Source Security.
La început, aceste sisteme nu au avut succes în industria securității, deoarece costau mult și era necesară personalizarea pentru fiecare instalare. Acestea erau folosite doar de utilizatori cu foarte multe resurse, așa că nu foarte multă lume folosea PSIM-urile, chiar dacă era un subiect destul de discutat.
Ulterior, ascensiunea unui nou val de PSIM-uri, menite pentru o piață mai mare, au depășit aspectele negative ale sistemelor, în timp ce ofereau toate beneficiile lor, deși acest lucru a fost contestat de experți din domeniu.
Definirea termenului a fost problematică. Producătorii nu au putut ajunge la un acord în ceea ce privește constituirea unui adevărat PSIM, deoarece nu există un standard prin care să se poată diferenția un PSIM real de unul fals.
În același timp, capacitățile altor sisteme prezente pe piață, în special cele video și de control acces, s-au extins astfel încât au putut încorpora multe funcții ale PSIM-urilor. Au apărut termeni precum ,,PSIM videocentric”, iar tehnologia cloud a avut un impact semnificativ asupra acestei piețe, deoarece a oferit acces la mai multe capacități PSIM, oferite ca un serviciu pe Internet. Un efect secundar al acestor capacități extinse a fost o confuzie și mai mare asupra termenului.
Recent, producătorii au început să evite termenul PSIM și ceea ce reprezintă. Atunci când un termen începe să aibă o conotație negativă, își pierde din impact. Dacă un PSIM este perceput ca fiind negativ, atunci acronimul își pierde din utilitate ca termen de marketing, despre care unii spun că doar asta a reprezentat.
Chiar și companiile care promovează această tehnologie caută să folosească alți termeni. De exemplu, VidSys, un producător de sisteme de securitate, își denumește noile produse ,,Converged Security Information Management”. Toate aceste schimbări ridică întrebarea dacă industria securității va fi martoră la moartea unui acronim.