Semnalele creierului ar putea inlocui parolele pentru conturi
O echipă de cercetători a descoperit că poate înlocui parolele cu semanelele de la creier, pentru că acestea sunt unice fiecărei persoane.
Blair Armstrong, de la Centrul Basc pentru Creier şi Limbaj din Spania, a înregistrat semnalele cerebrale ale 45 de voluntari, în timp ce citeau o listă de 75 de acronime, cum ar fi FBI sau DVD. După ce oamenii au pronunţat acronimele, echipa de cercetători a analizat modul în care ele sunt pronunţate diferit. 94% din identificări au fost corecte, pentru că cercetătorii au descoperit diferenţele undelor pe care le au oamenii, scrie Adevărul.
Rezultatul ar putea influenţa în viitor industria securităţii online. Deşi tehnica e abia la început, rezultatul de 94% poate fi îmbunătăţit. Nu e prima oară când au fost create tehnici care identifică oamenii pe baza semnalelor transmise de creier.
Avantajul acestora e că ar putea să verifice o persoană în mod continuu, nu o singură dată, cum e în cazul amprentelor sau parolelor, care sunt introduse o singură dată. Practic, dacă o persoană şi-ar conecta creierul la mai multe dispozitive, ar putea să le deblocheze în acelaşi timp şi să nu treacă printr-un proces complicat de a-şi introduce parola mereu.
Echipa luI Blair Armstrong a analizat undele cerebrale din zona asociată cititului şi recunoaşterii cuvintelor. Aceasta produce semnale mult mai clare. Semnalele sunt generate când o persoană îşi accesează memoria semantică. În timp ce memoria episodică ne reţine experienţele, amintirile semantice reţin sensul unor cuvinte. Spre deosebire de amintirile episodice, cele semantice nu se schimbă în timpul vieţii.
Practic, Armstrong şi echipa vor să transforme aceste amintiri semantice în caracteristici individuale ale fiecărei persoane, care să înlocuiască tehnica de amprentă sau scanarea irisului pentru autentificarea în sisteme informatice.