Drona controlata prin unde cerebrale, creata in Portugalia
Compania portugheză Tekever a dezvoltat o tehnologie care permite pilotarea dronelor folosind doar undele cerebrale ale unei persoane.
Potrivit reprezentanților companiei, tehnologia ar putea fi folosită pe termen scurt de către persoanele cu dizabilități, care nu pot pilota. Pe termen lung, ar putea fi folosită pentru pilotarea avioanelor. Totuși, un expert din domeniul aviației susține că industria nu va adopta o asemenea tehnologie din cauza faptului că poate fi nesigură, scrie BBC.
Tekever este o companie specializată în drone, care colaborează cu firme de securitate, forțe de poliție și armata și care a adaptat tehnologia EEG (electroencefalografie) pentru a instructa software-ul Brainflight să coordoneze drona.
EEG detectează activitatea din părți specifice ale creierului, iar după câteva luni de antrenament, piloții reușesc să își învețe creierul să gândească în așa fel încât să miște un cerc pe un ecran de computer în sus sau în jos, proces care face drona să vireze la stânga sau la dreapta.
,,Credem că oamenii vor putea pilota aeronave la fel cum îndeplinesc activități zilnice ca mersul sau alergatul. Credem că Brainflight reprezintă începutul unei schimbări enorme în domeniul aviației, dând putere piloților și scăzând riscul misiunilor și vrem să oferim aceste beneficii pieței cu produse inovatoare”, a spus Ricardo Mendes, reprezentant Tekever.
Acest tip de tehnologie ar putea întâmpina dificultăți din partea opiniei publice și a legislației, susține John Strickland, consultant în aviație. Potrivit acestuia, industria aeronautică își concentrează eforturile de inovare pe materiale mai bune și motoare mai econome.
Conform reprezentantului Tekever, tehnologia ar avea măsuri de siguranță pentru contracarea anumitor efecte, precum o criză cerebrală. ,,Există algoritmi care previn aceste lucruri. Tehnologia evoluază, la fel și reglementările. Dronele de acest gen vor exista, întrebarea nu este dacă, ci când”, a declarat Mendes.