Camerele de supraveghere HDCVI,solutie pentru tranzitia SD la HD
Camerele de supraveghere HDCVI par o fi o soluție așteptată pe piață pentru o tranziție de la SD la HD la prețuri accesibilă, fără producerea unor modificări majore.
Camere de supraveghere HDCVI – acestea par a fi soluţia mult aşteptată pe piaţă pentru o tranziţie de la SD la HD la preţuri accesibile fără a fi nevoie de modificări majore, recablare sau achiziţionarea de echipamente costisitoare.
Această tehnologie prin scanare progresivă a început deja să fie folosită în toată lumea, iar rezultate demonstrează că HDCVI poate fi într-adevăr soluţia pentru a transforma cele 400 de milioane de camere tip analog SD care sunt în uz pe piaţa în momentul actual în sisteme HD de cea mai înaltă calitate. Laurian Sandru, PR manager pentru SKUT.ro – magazin online specializat în domeniu, a explicat într-un interviu acordat publicației Adevărul ce este de fapt sistemul HDCVI şi care sunt avantajele acestuia:
HDCVI este acronimul pentru High Definition Composite Video Interface şi aşa cum sugerează numele este vorba despre un sistem de transmisie video analog în format High Definition. Sistemul este dezvoltat de compania DAHUA Technology cu scopul de a înlocui HD-SDI, un sistem special conceput pentru televiziuni, destul de greu de adaptat la diversele tipuri de supraveghere video, a explicat Sandru.
Care este mai exact diferenţa dintre HD-SDI şi HDCVI?
Diferenţa este aceea că sistemele cu camere de supraveghere HDCVI se integrează uşor inclusiv pentru supraveghere video în spaţii întinse şi în medii necontrolate. Problemele bine cunoscute ale tehnologiei HD-SDI sunt limita de distanţă pentru transmisii de înaltă calitate şi modul în care interferenţele precum lumina fluorescentă, dispozitive wireless de mare frecvenţă sau câmpuri magnetice afectează calitatea imaginii.
Sistemele HDCVI rezolvă această problemă?
Trebuie înţeles faptul că aceste probleme au apărut în principal la încercarea adaptării pentru sisteme de supraveghere a sistemelor HD-SDi, High Definition Serial Digital Interface care sunt soluţii integrate pentru domeniul industriei de televiziune. HDCVI este o tehnologie dezvoltată de cei de la DAHUA Technology special pentru astfel de sisteme, iar diferenţa se vede clar, pentru că întregul concept este dedicat. Spre exemplu, dacă sistemele HD-SDI transmit semnale audio şi video prin cabluri coaxiale în formă necriptata şi necomprimata pe distanţe de maxim 100 de metri – şi discutăm aici de condiţii optime de funcţionare – sistemele cu camere de supraveghere HDCVI pot transmite până la 500 de metri fără a fi nevoie de echipamente suplimentare.
Cât de importantă este distanţa de transmise a semnalului?
Multe sisteme de supraveghere sunt instalate în companii mari sau spaţii comerciale unde este nevoie să se transmită imaginea de la cameră pe o distanţă mult mai mare de 100 de metri. În acest sens sistemele HDCVI adresează limitările sistemului HD-SDI pentru că au fost concepute special pentru a concura pe acest segment de piaţă. Din aceleaşi motiv sistemul HDCVI este gândit pentru a rezolva şi alte probleme ale sistemului HD-SDI precum incapacitatea de a bloca interferenţele care afectează puternic calitatea imaginii. HDCVI este clar mai versatil în sensul că poate fi folosit în diverse condiţii ambiente fără a se observa o compromitere a calităţii imaginii.
Cei interesaţi pot instala sisteme HDCVI fără a fi nevoie de recablarea întregului sistem existent?
Clar, iar acesta este probabil avantajul principal al acestui sistem, pentru că reduce simţitor costurile de tranziţie de la SD la HD fără a fi nevoie de implementarea unui sistem IP. Se lucrează direct pe sistemele CCTV deja instalate. La camerele de supraveghere de tip PTZ spre exemplu, sistemele HD-SDI necesită folosirea de cabluri adiacente. Cu HDCVI problema se rezolvă uşor fără cheltuieli suplimentare pentru că acest sistem are capacitatea de a transmite 3 semnale pe un singur cablu coaxial. Acesta este un detaliu foarte important în condiţiile în care camerele de supraveghere mobile, cu pan, tilt şi zoom sunt unele dintre cele mai utile echipamente pentru supravegherea interioară.
Sistemul HDCVI este conceput în principal că o alternativă la varianta HD-SDI. Cum concurează cu sistemele IP?
Nu sunt convins că am putea discuta despre concurenta în sensul că sistemele IP sunt gândite pentru a înlocui industria CCTV, iar sistemele HDCVI sunt o alternativă care ajută aceasta industrie să ţină pasul. În primul rând, instalarea unui sistem IP schimba total datele problemei, în sensul că CCTV este un acronim pentru Closed Circuit, iar instalarea unui sistem IP schimba conceptul de circuit închis. Pentru clienţii care doresc să îşi păstreze sistemul invulnerabil la atacurile din exterior, HDCVI oferă soluţia de a obţine calitatea HD a sistemelor IP păstrând în acelaşi timp circuitul închis. În plus, aceste sisteme sunt şi mai simplu de instalat şi folosit, nefiind necesare cunoştinţe de specialitate.
În calitate de cunoscător al domeniului, aţi recomanda tehnologia HDCVI?
Bineînţeles şi spun asta fără a sta pe gânduri, din mai multe motive. Este adevărat că nu s-a ajuns încă la un punct în care tranziţia SD-HD să se poată realiza impecabil, dar sistemele HDCVI se apropie destul de mult de acest ideal aducând în plus numeroase avantaje despre care nu se poate discuta la alternativele precum HD-SDI. Imaginea HD poate fi transmisă pe distanţe de până la 500 de metri în format 1920H sau 1280H folosind doar cabluri coaxiale sau UTP. Faptul că se poate folosi împreună cu camere video PTZ este un alt avantaj major, iar prin comparaţie cu sistemele IP, sistemele de supraveghere HDCVI sunt clar mai sigure iar latentă acestora este mică sau chiar inexistentă. Pentru că se poate folosi structura deja existenţa, costurile de instalare sunt extrem de accesibile. Personal, recomand cu încredere sistemul.