Romania: Legea ”Big Brother”, neconstitutionala
Legea ”Big Brother”, prin care furnizorii de telefonie şi internet erau obligați să rețină date ale abonaților, declarată neconstituțională.
Curtea Constituțională a decis, marți, că Legea 82/2012, cunoscută drept legea ”Big Brother”, este neconstituțională, hotărârea fiind luată în unanimitate, transmite Mediafax. Conform unui comunicat al CC, cu unanimitate de voturi, Curtea ”a admis excepția de neconstituționalitate şi a constatat că dispozițiile Legii nr.82/2012 privind reținerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de rețele publice de comunicații electronice şi de furnizorii de servicii de comunicații electronice destinate publicului, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecția vieții private în sectorul comunicațiilor electronice sunt neconstituționale”.
Decizia CC vine în urma ridicării în instanță a excepției de neconstituționalitate. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței care a sesizat Curtea Constituțională.
Potrivit Constituției, ”dispozițiile din legile şi ordonanțele în vigoare, precum şi cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituționale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curții Constituționale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituționale cu dispozițiile Constituției. Pe durata acestui termen, dispozițiile constatate ca fiind neconstituționale sunt suspendate de drept”.
Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, în 12 iunie 2012, Legea privind reținerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de rețele publice de comunicații electronice, cunoscută şi ca “Legea Big Brother”.
Legea prevede obligativitatea furnizorilor de telefonie fixă şi mobilă şi de internet să rețină timp de 6 luni anumite date ale abonaților care să fie trimise, la cerere, autorităților din domeniul siguranței naționale pentru acțiunile de prevenire, cercetare, descoperire şi urmărire a infracțiunilor grave.
“Furnizorii de telefonie fixă, mobilă şi internet sunt obligați să stocheze timp de şase luni toate datele legate de convorbirile telefonice şi schimbul de email-uri, cu excepția conținutului corespondenței electronice sau al convorbirii telefonice. În cazul rețelelor de telefonie fixă şi mobilă trebuie să se rețină numărul celui care formează, numărul destinatarului, numărul celui spre care a fost redirecționat apelul, precum şi numele acestora. În cazul serviciilor de internet, se vor reține utilizatorul, serviciul de telefonie folosit, numărul de telefon al apelantului şi al destinatarului, numele şi adresa abonaților, identitatea echipamentului folosit”, prevede actul normativ.
Furnizorii de telefonie şi internet au obligația ca timp de 48 de ore de la cererea organelor de urmărire să transmită datele solicitate, iar dacă acest lucru nu este posibil în 48 de ore, datele trebuie transmise în cel mult cinci zile.
Legea privind stocarea datelor de trafic de telefonie şi internet mai prevede că organele de urmărire penală au obligația de a informa persoana ale cărei date sunt reținute în termen de 48 de ore de la momentul transmiterii solicitării, cu excepția cazurilor în care persoana este implicată în acțiuni care periclitează siguranța națională.