HomeStiriSecuritate FizicaCum pot fi inselate sistemele de securitate
Cum pot fi inselate sistemele de securitate

Cum pot fi inselate sistemele de securitate

Cum pot fi inselate sistemele de securitateAeroporturile ar trebui sa fie unele dintre cele mai sigure locuri, datorita sistemelor de securitate, insa lucrurile nu stau de fiecare data asa.

 

Desi exista tehnica de securitate avasansata si metode avansate de localizare a eventualelor amenintari, evenimentele anterioare au demonstrat ca mai sunt inca multe aspecte de corectat, scrie pilotmagazin.ro.

1. In 2012, Daniel Casillo se bucura de o excursie nocturna cu ski jetul in Jamaica Bay cand a ramas fara combustibil. Blocat in mijlocul golfului, barbatul a decis sa inoate pana la mal. Din pacate, cel mai apropiat tarm era cel care se invecina cu Aeroportul International John F. Kennedy.

Desi aeroportul este dotat cu un sistem conceput pentru a detecta potentialele amenintari teroriste, Casillo a trecut nestingherit de gardul din sarma ghimpata si a traversat doua piste active fara a fi reperat. De-abia atunci cand a ajuns aproape de terminal a fost observat. De-a dreptul speriati de incident, membrii aeroportului au anulat 100 de zboruri.

2. Daca te gandeai ca procedurile de angajare in cadrul unui aeroport sunt extrem de stricte, iata ca exista si situatii care contrazic asta. De curand, s-a constatat ca un anume Jerry Thomas, agent de securitate, cu o experienta de 20 de ani in cadrul Newark Liberty International Airport, nu era de fapt Jerry Thomas, ci Bimbo Olumuyiwa Oyewole.

Adevaratul Thomas fusese omorat in 1992, iar identitatea ii fusese furata in acelasi an de Bimbo. Tot atunci, barbatul s-a angajat la aeroport, a fost acceptat fara prea multe verificari, dupa care s-a bucurat si de cateva promovari.

3. Scenariul din “Singur acasa” se intalneste uneori si in realitate. Asa ceva s-a intamplat in 2012. Atunci, un baietel de 11 ani, pe nume Liam Corcoran, a decis sa fuga de acasa, a ajuns la aeroportul din Manchester si a reusit sa se imbarce fara a avea bilet, insotitor sau pasaport.

Personalul avionului s-a sesizat doar in momentul in care Liam incepuse sa impartaseasca calatorilor experienta lui. Era, insa, prea tarziu. Avionul ajunsese deja in Italia.

4. Hotii au furat diamante in valoare de 50 de milioane de dolari din cala unui avion.

O posibila reinterpretare a altor scenarii faimoase, furtul din Bruxelles a facut inconjurul lumii. In februarie 2013, 8 hoti inarmati si deghizati in politisti au dat lovitura vietii lor. Stiind ca diamantele aflate in cala unui avion nu vor fi pazite timp de cateva minute, au taiat o parte a gardului de securitate si au ajuns cu dubita pe pista aeroportului.

A fost suficient pentru a fura diamante in valoare de 50 de milioane de dolari, fara ca cineva sa observe si fara a fi nevoiti sa foloseasca armele.

5. Functionarii slovaci au testat securitatea aeroportului cu exploziv adevarat.

In 2010, politistii de frontiera slovaci au plasat exploziv in doua bagaje de calatorie intr-un avion pe ruta Poprad (Slovacia), Dublin (Irlanda). Un caine a descoperit explozibilul dintr-o geanta, insa cel de-al doilea a fost omis.

Dandu-si seama de eroare, oficialii au semnalat greseala pilotului, dar avionul a decolat oricum. Oficialilor slovaci le-a luat trei zile sa anunte autoritatile irlandeze despre explozibilul plasat in geanta unui calator. Intr-un final au ajuns si la pasagerul cu pricina. Au evacuat o intersectie si cateva apartamente pentru a-si recupera explozibilul de care calatorul nu avea habar.

Share With: