HomeStiriInterviuriINTERVIU: Anna Forsberg (Axis), despre securitate si trenduri globale in CCTV
INTERVIU: Anna Forsberg (Axis), despre securitate si trenduri globale in CCTV

INTERVIU: Anna Forsberg (Axis), despre securitate si trenduri globale in CCTV

INTERVIU: Anna Forsberg (Axis), despre securitate si trenduri globale in CCTVAnna Forsberg, Director Regional pentru Europa de Est AXIS Communications, a acordat un interviu in exclusvitate Securityportal.ro. Printre temele abordate, se numara industria securitatii, trendurile globale in piata CCTV si solutiile IP si analogice in supravegherea video. Axis Communications este liderul de piata in supraveghere video IP si unul din promotorii principali din spatele trecerii de la tehnologia analogica la cea digitala in sistemele de supraveghere. Axis ofera solutii de supraveghere video pentru sisteme profesionale prin produse si solutii bazate pe platforme tehnice inovatoare, care deschid calea catre o lume mai sigura si mai inteligenta (For English version, click here).

 

– Pentru început, aș dori să aflu care sunt, în opinia dumneavoastră, trendurile principale care pot fi observate pe piața CCTV la nivel mondial și dacă aveți date specifice pentru Europa, mai ales Europa de Est sau România.Anna Forsberg (Axis) si Razvan Ionescu (Securityportal.ro)

-Nu cred că există un trend special pentru Europa de Est sau chiar Europa. Cred că trendurile sunt globale atunci când este vorba despre CCTV, în general. Astăzi, sunt din ce în ce mai multe soluții cu memorie mai mare, cu funcţii suplimentare care sunt utile tuturor consumatorilor din toate tipurile de piață.

 

-Cu alte cuvinte, nu este vorba doar de mușchi.

-Desigur că nu. Nu mai sunt doar caracteristici, ci și mai multă inteligență și mai multe soluții, care sunt cerute de piață.

 

Securitatea este o piață care, în mod tradițional, nu se intersectează cu domeniul IT, însă, odată cu apariția noilor tehnologii, din ce în ce mai multe companii se dezvoltă în această zonă. Cum vedeți modul în care companiile IT se plasează pe piața de securitate, în comparație cu firmele tradiționale de securitate?

-Cred că acest trend a cunoscut o creștere în ultimii 10 ani. Firmele tradiționale de securitate află mai multe despre IT și oferă soluții de securitate bazate pe această tehnologie, însă funcționează și vice-versa, deoarece companiile IT au început să își extindă sfera de servicii și să ofere soluții de securitate. Cred că un bun exemplu în acest sens îl reprezintă sistemele de building management (n.red. BMS), unde avem infrastructură, soluții de securitate, acces control și CCTV; foarte multe lucruri care sunt integrate și conduc la cunoașterea tuturor aspectelor unui sistem. Ceea ce reprezinta un trend global.

 

– Opinia dvs este confirmată și de faptul că cei mai mari doi producători din lume și-au unificat diviziile de securitate și HVAC. Credeți că AXIS va încerca să coopereze cu alte companii pentru a dezvolta caracteristici speciale pentru următoarele sale produse ținând cont că infrastructura pe care o oferiți trebuie să fie capabilă să fie integrată și cu alte sisteme?

axis communications-Aceasta este o întrebare bună. Pentru moment, nu avem în vedere un tip de colaborări oficiale. Ele se petrec la nivelul canalelor noastre și nu sunt ghidate de noi, în mod special, însă aceste canale mizează pe cooperare la toate nivelurile. Cu alte cuvinte, nu doar la nivel de distribuitor și instalator, ci și cu privire la dezvoltatorii de API sau software, în general. Este ceea ce se petrece în acest moment pe piața de securitate în general.

Axis dezvoltă platforme deschise dar, în același timp, manifestă deschidere pentru oricine dorește să dezvolte un program software sau orice tip de integrare. Astfel de persoane sau companii ar putea deveni partenerii noștri și le vom oferi tot ce au nevoie pentru a lucra pe platforma noastră deschisă.

Este o politică a companiei noastre să nu avem control total asupra soluțiilor, ci să oferim uneltele necesare prin canalele noastre, pentru a adăuga valoare soluțiilor.

 

O altă perspectivă interesantă este cea referitoare la bugete deoarece trebuie să luăm în considerație realitățile pieței, mai ales ultimii ani, iar presiunea bugetului este un factor major pe care oricine trebuie să îl aibă în vedere atunci când pornește un proiect legat de securitate sau securitate integrată cu un alt domeniu. În privința bugetului, cred că IPCCTV ar putea fi o provocare. Ne puteți detalia acest aspect?

-Pentru soluțiile IP sau analogice, există o întreagă gamă de prețuri, atât pentru soluții ieftine, cât și pentru soluţii evoluate, dar mai scumpe. Toate tehnologiile se pot regasi în aceeași gamă de preț. Noi dăm importanță nevoii clientului și luăm în considerare TCO (n.red. Total Cost of Ownership – Costul total de deținere a soluției). Nu doar beneficiile sunt mai mari in cazul sistemelor IP, dar, în timp, dacă luăm în considerare costurile de exploatare s-ar putea sa constatăm că o soluție analogică este mai scumpă.

Referitor la diferența de preț între tehnologia IP și cea analogică, lucrurile au devenit mult mai complicate în ziua de azi și nu se mai poate face o diferențiere clară. Aceste aspecte trebuie analizate de la caz la caz și se va ţine cont de nevoile clientului, dar și de faptul că există soluții IP și analog foarte ieftine. Însă acum 10 ani tehnologia IP era mai scumpă decât cea analogică, dar această situaţie nu mai este valabilă și azi.

 

-Considerați că sistemele de supraveghere de tip VSaaS (Video Surveillance as a Service) sunt o alternativă potrivită pentru încadrarea corespunzătoare în cheltuielile viitoare ale unei companii?axis communications

Unele companii vor să închirieze o soluție, nu să o cumpere. Cred că acest tip de soluții are un viitor foarte bun și cred că îl vom observa din ce în ce mai des pe piață, mai ales în retail și afaceri mici, parțial datorită costurilor, dar și datorită simplității oferite utilizatorului. El poate închiria un sistem care va fi administrat de cineva experimentat, pe bază de contract. Cred că va fi o soluție tot mai atractivă în viitor.

Mai sunt câteva aspecte tehnice de rezolvat, printre care se numără și confidențialitatea datelor, dar dacă ne gândim la viitor, cred că va fi un produs important pe care companiile de securitate îl vor avea de oferit, chiar dacă astăzi nu este atât de răspândit.

 

AXIS are anumite obiective pentru piața VSaaS?

-Lucrăm și pe această piață. Avem propriile noastre soluții care nu sunt vândute extensiv în Europa. Încă nu sunt valabile în România, dar vor fi în viitor.

 

-Un alt factor de care trebuie să ținem cont este că nu toate proiectele pleacă de la zero. Majoritatea companiilor au deja diferite sisteme CCTV. Migrarea de la analog la IPrezultă într-un cost care ar putea fi mai mare decât upgrade-ul sistemului analog existent. Există anumite soluții pe care le puteți recomanda pentru această migrare?

O parte din portofoliul produselor noastre este reprezentat de encodere, special destinate acestui scop. Să spunem că ai un sistem analog și că dorești să migrezi la IP, dar nu vrei să îți asumi costul total al modernizării sistemului. În acest caz, encoderul este o alternativă bună și reprezintă o piață importantă pentru noi.

 

-Practic, prin encoder transform semnalul analog în semnal specific sistemelor IT. Aveți și echipamente hibride, precum DVR cu canale analog?

-Am fost o companie specializată în IT de la început, iar rădăcinile noastre sunt în industria IT. Credem că ca piața sistemului analog va dispărea, încet, dar sigur, deci nu este interesant să investim în așa ceva. Probabil până în 2020 segmentul de piață analogică va fi foarte mic.

 

Din punct de vedere al piețelor verticale, ce fel de industrii sunt potrivite pentru CCTVIP:

-Cele mai puternice piețe verticale sunt supravegherea zonelor urbane, transportul și retailul. Verticala retail-ului reprezintă o piață foarte mare pentru CCTV, iar Axis a dezvoltat caracteristici speciale care sunt adaptate acestor industrii.

 

-Nu contează cum privești securitatea. În orice ipostază, nu poți elimina factorul uman, așa că și dacă soluțiile tehnice oferă indicatori mai buni, din punct de vedere ai detecției, spre exemplu, în continuare este nevoie de o conștiință pentru a decide modul de acțiune. Simpla analiza și comparare a datelor cu cele din librării, așa cum se întâmplă în video analytics, oferă răspunsuri stereotipice, repetitive. Din acest punct de vedere, cred că este interesant să aflăm cum ia în considerație AXIS rolul factorului uman în interacțiunea cu sistemele sale și care este perspectiva generală asupra acestui aspect?

axis communications-Încă de la bun început a fost o prioritate pentru noi ca produsele să fie ușor de utilizat și de înțeles. Inteligența camerelor crește, avem chip-uri mai rapide, memorii mai mari și aplicații mai complexe, iar camera poate gestiona mai multe elemente, nu doar sa filmeze. Cu toate acestea nu este în intenția noastră să înlocuim omul, ci să-i oferim suport. Un om nu poate privi simultan 20 de camere, dar poate privi câteva dintre ele, cele mai importante. Deși toate camerele înregistrează, sistemul emite alarme și aduce automat în atenția celui ce monitorizează acele elemente care prezintă importanță și asupra cărora omul trebuie să decidă. Eficiența este mai mare deoarece în trecut ar fi fost nevoie de 10 operatori pentru a privi 200 de camere. Acum un singur operator poate face același lucru deoarece camerele au destulă inteligență pentru a da alarme atunci când se petrece ceva suspect. Desigur, chiar și în acest scenariu, camerele nu se pot substitui oamenilor, dar îi pot ajuta să performeze mai bine și mai eficient. Acesta este un trend global pentru soluțiile inteligente, este un curs natural.

 

-Ultima mea întrebare este legată de rolul din ce în ce mai activ al femeilor în securitate, despre care am putea spune că a fost un domeniu al bărbaților, în mod tradițional. Credeți că femeile pot aduce ceva nou și mai bun? Care credeți că ar fi rolul acestora, având în vedere că securitatea devine din ce în ce mai inteligentă și nu mai e vorba doar de mușchi. Ar trebui să fie femeile mai valorificate și folosite pentru avantajele funcțiilor de securitate ale companiei?

-Cred că este un fenomen legat de industria securității, care s-a deschis în ultimii 10 ani. Tradiția militară rămâne. Insă acum,securitatea este strâns legată de IT și alte industrii, fapt care deschide calea influenței feminine, dar și a altor influențe. Dacă femeile aduc ceva, aduc mai multă deschidere și flexibilitate în industrie. Experiența proprie este un exemplu în acest sens. Am început să lucrez pentru AXIS în 1998, iar primele companii cu care am colaborat au fost din Rusia, care mă vedeau ca pe un animal ciudat: o fată tânără în securitate. Acum câțiva ani, pe când căutam noi parteneri în Polonia am constatat că managementul din multe companii de securitate este reprezentat de femei. Este un domeniu în curs de schimbare și care este tot mai deschis femeilor.  

Share With: