Sistemul de votare al Estoniei poate fi usor compromis
Sistemul de votare online al Estoniei ar putea fi spart foarte ușor de hackeri care lucrează pentru guverne externe, susțin cercetătorii.
Estonia este singură țară care folosește votul online ,,într-un mod semnificativ” pentru alegerile naționale, iar faptul că sistemul de votare poate fi compromis foarte ușor este alarmant, susțin cercetătorii într-un raport publicat recent. Multe țări, printre care se numără și Statele Unite ale Americii, nu folosesc sisteme de votare online din motive de securitate, scrie The Verge.
O echipă de cercetători a creat o replică a sistemului de votare estonian și a descoperit că se putea infiltra în tehnologia de votare și putea schimba rezultatul alegerilor, fără a lăsa urme reale de breșe digitale. ,, Sistemul estonian folosește o arhitectură de securitate care a fost adecvată atunci când a fost introdusă, în urmă cu 10 ani, însă este periculos de depășită. Sistemul Estoniei are încredere extremă în serverele de alegeri și computerele votanților- ținte ușoare pentru puteri externe”, scrie în raportul cercetătorilor de la Universitatea din Michigan.
O metodă de infiltrare este plantarea malware-ului în PC-urile utilizate de votanți la locul de muncă sau acasă. Malware-ul ar putea permite infractorilor să intercepteze informațiile stocate pe carduri de identitate și să le folosească pentru a plasa voturi de înlocuire. Raportul avertizează că acest atac ar putea fi replicat pe zeci de mii de computere.
Sistemul estonian poate fi țintit și cu atacuri server-side. ,,Modificările atacului ar înlocui rezultatele procesului de decriptare a voturilor cu setările de votare preferate de către atacatori”, susțin cercetătorii. Aceștia au concluzionat că infrastructura de votare a Estoniei are ,,probleme serioase de design” și au sugerat companiilor să oprească votarea online până când vor îmbunătăți sistemul.
În 2007, Estonia a fost victima unui atac denial-of-service masiv care a asaltat parlamentul, sistemele bancare și alte organizații. În spatele atacului se crede că se află Rusia.
O filmare în care este explicat procesul sistemului de votare și compromiterea acestuia poate fi văzută aici.