HomeStiriSecuritate ITMalware-ul financiar a crescut in anul 2013
Furt malware

Malware-ul financiar a crescut in anul 2013

 

 

 

Furt malwareNumărul de atacuri cibernetice cu malware financiar a crescut la 28,4 milioane în 2013, cu 27% mai mult decât în 2012, arată un raport Kaspersky.

 

Printre programele folosite pentru sustragerea informațiilor financiare se numără troienii bancari, keylogger-ele și noi categorii de malware, care fură Bitcoins și descarcă programe care generează crypto-monede. Alte vulnerabilități exploatate de către infractori au fost cele ale platformei Java, se arată în raportul ,,Financial Cyber Threats in 2013”, al companiei Kaspersky Lab.

Popularitatea troienilor bancari Zbot, Carberp și SpyEye a scăzut în 2013, din cauza creșterii activității programelor malware care vizează Bitcoins. Infractorii cibernetici au trecut la  troieni cu o gamă largă de funcționalități, fapt care a dus și la scăderea proporției keylogger-elor. Potrivit raportului, soluțiile de securitate Kaspersky Lab au protejat 3,8 milioane de utilizatori împotriva atacurilor financiare, în 2013.

Cel mai multe atacuri cibernetice de tip financiar au avut loc în Afghanistan, Bolivia, Camerun, Mongolia, Turcia și Etiopia, unde amenințarea financiară a fost implicată în peste 12% dintre incidentele malware. De asemenea, a fost descoperit un nivel de activitate ridicat în segmentul de malware mobil, fiind înregistrată o creștere considerabilă a numărului de aplicații mobile capabile să fure bani din conturile bancare ale utilizatorilor. Majoritatea atacurilor au țintit utilizatorii Android.

„Anul trecut am asistat la o creştere semnificativă a proporţiei de ameninţări cibernetice financiare, malware-ul creat pentru a fura bani jucând un rol foarte important. Popularitatea troienilor bancari şi a altor programe care vizează informaţiile financiare se datorează faptului că infractorii cibernetici le pot utiliza pentru a câştiga rapid bani”, a spus Sergey Lozhkin, reprezentant Kaspersky Lab.

Raportul a fost realizat prin utilizarea informațiilor oferite în mod voluntar de către participanții la Kaspersky Security Network, o infrastructură cloud creată pentru procesarea în mod rapid a datelor fără caracter personal legate de amenințările cu care se confruntă utilizatorii produselor Kaspersky.

 

 

 

Share With: