Suspiciuni de frauda la BAC 2013. Politia, DGA si SRI, implicate in ancheta
Procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, în colaborare cu Poliţia Capitalei şi DGA, cu sprijinul de specialitate al SRI, au făcut percheziţii la un liceu din Bucureşti, într-un caz de suspiciuni de fraudă la proba scrisă la Limba şi literatura română BAC 2013.
Directoarea Liceului “Dimitrie Bolintineanu“, Costica Vărzaru, a fost reţinută pentru 24 de ore în dosarul privind suspiciuni de fraudare a Bacalaureatului la această instituţie de învăţământ, au declarat marţi pentru Agerpres surse judiciare. Poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din Poliţia Capitalei lucrau de o lună în această cauză.
Cinci profesori şi 32 de supraveghetori au fost audiaţi luni la Poliţia Capitalei, iar în dosarul penal sunt probe solide, filmări video şi audio.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a anunţat luni că, împreună cu Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi Direcţia Generală Anticorupţie, cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii, a efectuat percheziţii la un liceu din sectorul 5 din Bucureşti, într-o cauză privind o încercare de fraudare a examenului de Bacalaureat 2013.
Percheziţiile au vizat ridicarea unor înscrisuri şi obiecte relevante, fără perturbarea probei desfăşurate în ziua respectivă, accesul în sălile de concurs realizându-se ulterior finalizării lucrărilor de către participanţi.
Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (IŞMB) a decis schimbarea întregii comisii de Bacalaureat (5 persoane), precum şi a celor 32 de profesori supraveghetori de la centrul de examen din Liceul “Dimitrie Bolintineanu” şi eliberarea din funcţii a directorului şi a directorului adjunct ai instituţiei de învăţământ, ca urmare a percheziţiilor efectuate.
IŞMB a mai decis eliberarea din funcţia de director al Şcolii Gimnaziale nr. 178 a persoanei care îndeplinea şi rolul de vicepreşedinte al comisiei din centrul de examen “Dimitrie Bolintineanu”.
Ministerul Educaţiei Naţionale şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) au asigurat luni că nici una dintre variantele de subiecte de la proba de bacalaureat nu a ieşit din reţeaua informatică gestionată de cele două instituţii.
“Ministerul Educaţiei Naţionale precizează că nici una dintre variantele de subiecte, de la proba scrisă la Limba şi literatura română – Bacalaureat iunie-iulie 2013, nu a fost publicată înainte de începerea examenului, respectiv ora 09.00. Conform verificărilor realizate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, care are în atribuţii păstrarea şi distribuirea subiectelor pentru examenele naţionale, în condiţii de maximă siguranţă, nu a existat nici o breşă în sistemul de transmitere a datelor”, precizează un comunicat de presă al MEN remis luni