După Kaspesky, anunţă şi SRI: Atac cibernetic asupra instituţiilor din România
Un nou atac cibernetic vizează instituţiile guvernamentale şi firmele private din România, la doar două luni după “Red October”, motiv pentru care Serviciul Român de Informaţii a creat echipe specializate de reacţie la atacuri cibernetice care să întreprindă măsuri specifice pentru identificarea tuturor entităţilor afectate, dar şi pentru limitarea consecinţelor şi stoparea atacului, a declarat, vineri, pentru Agerpres Sorin Sava, purtător de cuvânt al SRI.
“SRI confirmă faptul că există un nou atac cibernetic la adresa României care vizează instituţii guvernamentale şi firme private. Este un atac cu totul nou faţă de cel realizat în luna ianuarie, acel “Red October”. Acesta este realizat însă de o entitate care prezintă caracteristicile unui actor statal. Din estimările SRI rezultă faptul că atacul are un impact mai mare din cauza tehnologiei superioare care permite să se disimuleze mai bine şi să preia sub control reţeaua compromisă în scopul exfiltrării de informaţii. Potrivit estimărilor SRI, atacul are cu certitudine relevanţă în planul securităţii naţionale a României motiv pentru care, în prezent, Serviciul a creat echipe specializate de reacţie la atacuri cibernetice şi întreprinde măsuri specifice pentru identificarea tuturor entităţilor afectate, pentru limitarea consecinţelor şi stoparea atacului. În aceste echipe, SRI cooperează cu STS şi cu CERT-RO. Acest atac cibernetic, survenit la un interval atât de scurt faţă de precedentul, ne permite să reiterăm faptul că ameninţarea cibernetică reprezintă una dintre cele mai mari şi mai dinamice ameninţări la adresa securităţii naţionale şi a aliaţilor ţării. Creşterea nivelul securităţii ciberneticii este o prioritate a statului român”, a spus Sava.
Precedentul atac, intitulat “Red October”, s-a declanşat în România în luna ianuarie, atunci când SRI a informat prompt toate instituţiile vizate şi, de asemenea, a întreprins în cooperare măsuri de contracarare pentru restabilirea funcţionării normale a reţelelor respective.
“A fost cel mai mare atac cibernetic din ultimii 20 de ani asupra ţării noastre. Estimăm că ameninţarea cibernetică reprezintă una dintre cele mai dinamice şi mai mari ameninţări la adresa securităţii naţionale a României şi nu numai a României dar şi a aliaţilor ţării noastre. Acest atac ne arată că s-a schimbat fundamental lumea spionajului, mă refer în special la spionajul cibernetic în care se folosesc tehnologii high-tech şi se acţionează în diverse ‘cyberzone’. SRI a informat prompt toate instituţiile vizate de acest atac cibernetic încă de la momentul desfăşurării lui şi a întreprins în cooperare măsuri de contracarare pentru restabilirea funcţionării normale a reţelelor respective. Sunt anumite programe care au fost rulate, s-au luat măsuri ca să se verifice, să vedem dacă sunt sau nu compromise anumite reţele”, mai spus Sorin Sava.