Utilizatorii care caută să descarce de pe Internet programe, precum WinRAR și TrueCrypt, pot deveni victime ale grupării de atacatori cibernetici StrongPity, deja fiind semnalate cazuri în Italia, Belgia, Turcia, Africa de Nord și Orientul Mijlociu, potrivit concluziilor unei lucrări prezentate în Virus Bulletin de cercetătorul Kaspersky Lab, Kurt Baumgartner, relatează Agerpres.
Conform sursei citate, StrongPity este o grupare de tip APT (Advanced Persistent Threat), care dispune de tehnici avansate, fiind interesată de informațiile și mesajele criptate.
“În ultimele câteva luni, Kaspersky Lab a observat o creștere semnificativă a atacurilor împotriva utilizatorilor care caută două programe cunoscute de criptare: WinRAR și sistemul TrueCrypt. Programul malware StrongPity include componente care le dau atacatorilor control deplin asupra sistemului victimei, permițându-le să fure conținut de pe hard disk și să descarce module suplimentare pentru a strânge mesaje și contacte. Kaspersky Lab a detectat, până în acest moment, vizite către site-uri StrongPity și prezența unor componente StrongPity în peste 1.000 de sisteme vizate”, notează un comunicat de presă al Kaspersky Lab.
Specialiștii explică faptul că, pentru a prinde victimele în capcană, atacatorii au creat site-uri false, iar într-un caz au inversat două litere în numele unui domeniu, pentru a-i păcăli pe clienți să creadă că este un site legitim, de unde pot instala programul WinRAR. Ulterior, au plasat un link foarte vizibil către un domeniu malware, aflat pe un site din Belgia, aparent, înlocuind link-ul recomandat de site cu link-ul malware. Atunci când vizitatorii intrau pe acel site, îi conducea la sursa compromisă StrongPity.
Datele companiei arată că, pe parcursul unei singure săptămâni, programele malware “livrate” de site-ul din Italia au apărut pe sute de sisteme din Europa și Africa de Nord sau Orientul Mijlociu, existând posibilitatea unui număr mult mai mare de infectări.
Datele Kaspersky Lab arată că, pe parcursul unei singure săptămâni, programele malware “livrate” de site-ul din Italia au apărut pe sute de sisteme din Europa și Africa de Nord sau Orientul Mijlociu, existând posibilitatea unui număr mult mai mare de infectări. Pe parcursul verii, Italia (87%), Belgia (5%) și Algeria (4%) au fost țările cele mai afectate. În mod similar, în cazul site-ului infectat din Belgia, utilizatorii de aici au reprezentat jumătate (54%) din peste 60 de atacuri de succes, scrie agora.ro.
Atacurile asupra utilizatorilor, realizate prin intermediul site-ului fals TrueCrypt, s-au intensificat în mai 2016, 95% dintre victime fiind localizate în Turcia.
“Tehnicile folosite de această grupare sunt chiar ingenioase. Seamănă cu cele de la începutul lui 2014, ale grupului Crouching Yeti/Energetic Bear, care presupuneau infectarea cu troieni a unor programe legitime pentru sisteme industriale de control și compromiterea site-urilor care distribuie programe. Aceste tactici reprezintă o tendință periculoasă pe care industria de securitate trebuie să o rezolve. Nevoia de a-și proteja intimitatea și integritatea datelor nu ar trebui să expună utilizatorii la pericolul site-urilor infectate. Atacurile de acest gen sunt, inevitabil, imprecise și sperăm să încurajăm discuțiile depre nevoia unei verificări mai simple și mai bune a instrumentelor de criptare”, a spus Kurt Baumgartner, Principal Security Researcher, Kaspersky Lab.
Kaspersky Lab detectează toate componentele StrongPity.
Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…
Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…
La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…
Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…
Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…
Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…